ZSE: Nema razloga za daljnji rast Crobexa, ali niti pad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 09:25
Foto: Thinkstock

Redovni promet iznosio je 11,7 milijuna kuna, što je gotovo 8 milijuna više nego u petak, kad je trgovanje uoči blagdana bilo skraćeno.

Indeksi Zagrebačke burze danas bi mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta za 0,4 posto, a očekuje se i mirnije trgovanje jer u slabom makroekonomskom okruženju nema razloga za njihov daljnji snažniji rast, ali niti znatniji pad.

Pet analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,43 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,46 posto, na 984 boda.

Redovni promet iznosio je 11,7 milijuna kuna, što je gotovo 8 milijuna više nego u petak, kad je trgovanje uoči blagdana bilo skraćeno.

U blok transakcijama dionicom Končar Elektroindustrije ostvareno je još 3,36 milijuna kuna, po cijeni od 673 kune, a dionicom Leda 2,8 milijuna kuna po cijeni od 8.650 kuna.

Najveći promet, 4,34 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena oslabila 0,12 posto, na 163,8 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i redovnom dionicom Adrisa, pri čemu je cijena porasla 1,8 posto, na 279,99 kuna.

„Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu bilo je bolje nego inače – Crobexi su porasli za više od 0,4 posto uz pojačani promet. Bilo bi dobro kad bi bilo više takvih dana. Nažalost, ne mislim da je jučerašnji dan naznaka boljeg razdoblja na tržištu“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Dodaje da je veći promet rezultat pojačane kupnje dionice HT-a zbog dividende.

„Indeksi bi se mogli zadržati na ovim razinama do početka svibnja. Naime, do ex-dividend datuma za dionicu HT-a, koji nastupa 7. svibnja, Crobexi nemaju razloga oštrije padati. Istodobno, nemaju razloga niti znatnije rasti, s obzirom na slabo makroekonomske okruženje“, smatra Rinkovec, koji danas očekuje stagnaciju indeksa.

Od poslovnih vijesti ističe se istjecanje roka za iskazivanje interesa za kupnju 72,75 posto udjela u Telekomu Slovenije. Slovenski mediji procjenjuju da bi svoj interes mogao iskazati i Deutsche Telekom, preko HT-a ili Magyar Telekoma, koji su u njegovu većinskom vlasništvu.

A na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i preuzimanjima u farmaceutskom sektoru.

Dow Jones indeks ojačao je 0,40 posto, na 16.514 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.879 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 4.161 bod.

Na azijskim se burzama, pak, jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava spori rast kineskog gospodarstva.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu blago je porastao u travnju s 48 na 48,3 boda, u skladu s očekivanjima. No, to je već četvrti mjesec zaredom kako aktivnost slabi, što pokazuje kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova.

„Najvažniji burzovni indeksi ponovno su nadomak najviših povijesnih razina. Vidjet ćemo hoće li ih uspjeti probiti. U fokusu investitora su financijska izvješća kompanija te aktivnosti akvizicija i spajanja, posebice u farmaceutskom sektoru“, kaže Rinkovec.

Napominje i da investitori jednim okom prate situaciju u Ukrajini.

„Trenutno se čini da je veća šansa da sukobi u Ukrajini eskaliraju. Bude li tako, to bi negativno utjecalo na burze“, zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close