ZSE: Najveće gubitnice dionice Đure Đakovića i Atlantica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 13:25
. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,66 posto, na 1.800 bodova, a Crobex10 za 0,43 posto, na 1.036 bodova.

Uz i nadalje skromnu likvidnost, na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi pali, a najveće gubitnice bile su dionice Đure Đaković Holdinga, nakon što je utvrđena konačna cijena novih dionica u postupku dokapitalizacije na donjoj granici raspona te dionice Atlantica, nakon što je DEG smanjio svoj vlasnički udjel.

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,66 posto, na 1.800 bodova, a Crobex10 za 0,43 posto, na 1.036 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,16 milijuna kuna, što je otprilike 0,5 milijuna više nego u srijedu u ovo doba.

"Razdoblje niske likvidnosti na domaćoj burzi nastavlja se i danas. U prilog tome išla je i obustava trgovanja dionicom Atlantic grupe tijekom jutra, a sve s ciljem zaštite ulagača. Naime, na burzi je bila zaprimljena prijava transakcije navedenom dionicom izvan uređenog tržišta po cijeni od 925 kuna, koja je znatno odstupala u odnosu na zadnju cijenu dionica od prethodnog trgovinskog dana", kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast.

Iz Atlantic grupe su objavili da je njemačka razvojna banka DEG u četvrtak transakcijom na OTC tržištu Zagrebačke burze, vrijednom 25 milijuna eura, prodala otprilike 6 posto dionica Atlantic Grupe, smanjivši svoj vlasnički udio u toj kompaniji na 2,28 posto.

DEG je otpustio 207.173 dionica Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala, u procesu ubrzanog upisa izvršenog od strane Interkapitala, koji je bio jedini koordinator i voditelj knjige upisa.

Zagrebačka burza obustavila je trgovanje tom dionicom do 11 sati, kako bi investitori imali dovoljno vremena da se potpuno i točno informiraju o tome.

Odmah po početku trgovanja, cijena dionice Atlantica potonula je 9,2 posto, na 925 kuna, da bi se oko podneva njezina cijena kretala oko 948 kuna, što je 3,55 posto manje nego jučer.

Najveća gubitnica bila je dionica Đure Đakovića, s padom cijene za gotovo 32 posto, na 24,73 kune, uz 383.000 kune prometa.

Uprava Đure Đaković Holdinga objavila je u četvrtak da je utvrdila cijenu novih dionica u postupku povećanja temeljnog kapitala na 20 kuna.

Postupak dokapitalizacije Đure Đakovića za najviše 194,2 milijuna kuna izdavanjem novih dionica započeo je 17. studenog, kada su otvorena dva od moguća tri kruga upisa novih dionica. Prvi krug upisa novih dionica, za postojeće dioničare, traje do 2. prosinca, a drugi krug, za kvalificirane ulagatelje, zatvoren je u srijedu, 26. studenog. Zagrebačka burza obustavila je do 11 sati trgovanje tom dionicom radi zaštitite ulagača.

"Financijska vijest dana, ukoliko se pokaže točnom, zasigurno će biti najava inicijalne ponude dionica koncerna Agrokor na nekoj od jačih inozemnih burzi, najvjerojatnije na Londonskoj.

Vijest nije službeno potvrđena, ali ne iznenađuje, jer planovi za IPO postoje od 2013. godine", navodi Pavličević.

Agencija Reuters jučer je prenijela da je Agrokor angažirao za savjetnika banku Rotschild, pozivajući se na anonimne izvore, no iz samog koncerna šute o tome.

Cijene izdanja kompanija uključenih u Agrokor danas na Zagrebačkoj burzi nisu znatnije reagirale. Tako je cijena dionice Vupika trenutno u plusu 1,07 posto, dok su dionice Belja u padu 1,3 posto, a Vira 3,8 posto.

Cijena dionice HT-a, pak, oslabila je 0,44 posto, na 155,2 kune, a do podneva je njome ostvareno 165.000 kuna prometa.

Na europskim burzama nastavljen je višednevni rast cijena dionica, pri čemu su londonski Ftse i frankfurtski DAX oko podneva bili u plusu 0,4 posto.

"Rast cijena na europskim burzama, pokrenut prošlotjednom najavom čelnika ECB-a Marija Draghija o poticanju gospodarskog rasta putem kupnje državnih obveznica mogao bi se nastaviti, posebice nakon jučerašnje najave iz Europske komisije o potencijalnim investicijama u europsko gospodarstvo od 315 milijardi eura u iduće tri godine", ističe Pavličević.

U prilog pozitivnom kretanju na europskim burzama ide i okolnost da se približava kraj godine, i da investitori kao i portfolio menadžeri, kao i obično, teže uljepšavanju svojih investicijskih portfelja, zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close