ZSE: Na vidiku nema poticajnih vijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2013. u 09:56
Thinkstock

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, slično jučerašnjem, jer nakon završetka sezone objave financijskih izvješća kompanija zasad nema na vidiku novih važnijih poslovnih vijesti koje bi usmjerile ulagače.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,11 psoto, na 1.947 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,03 posto, na 1.093 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,42 milijuna kuna, otprilike isto kao u petak.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s nešto više od dva milijuna kuna prometa. Cijena joj je pritom ojačala 0,23 posto, na 209,57 kuna.

S prometom od 1,28 milijuna kuna slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je porasla 0,95 posto, na 1.553 kune.

Među milijunaše još se uvrstila dionica Petrokemije, a cijena joj je pala 1,29 posto, na 231,76 kuna.

„Nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata kompanija, aktivnost investitora ponovno je splasnula, a na tržište su se vratili niski prometi i stagnacija. Slično trgovanje kao i jučer mogli bismo vidjeti i danas na domaćem tržištu, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na inozemnim se burzama, pak, nastavlja uspon cijena. Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica banaka i Applea.

S&P 500 ojačao je 0,19 posto, na 1.617 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto. Dow Jones oslabio je, pak, 0,03 posto, na 14.968 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, no u Tokiju su cijene dionica snažno skočile, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo pet godina, 'odrađujući' tako zaostatke za ostalim tržištima jer se prethodnih nekoliko dana u Japanu nije radilo.

„I na europskim burzama danas očekujemo dobro raspoloženje, jer investitore ohrabruju dobri makroekonomski podaci iz SAD-a. Nove bi im smjernice danas mogao dati podatak o industrijskim narudžbama u Njemačkoj“, zaključuje Franin.

Komentirajte prvi

New Report

Close