ZSE: Mršav promet ne omogućuje veće pomake Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2013. u 11:32
Foto: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju veći pomaci Crobexa, jer ni sa svjetske ni sa domaće gospodarske scene ne stižu vijesti koje bi mogle oživjeti trgovanje, pa je promet posljednjih dana mršav.

Na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju veći pomaci Crobexa, jer ni sa svjetske ni sa domaće gospodarske scene ne stižu vijesti koje bi mogle oživjeti trgovanje, pa je promet posljednjih dana mršav.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,27 posto, na 1.808 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,61 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega oko 5,8 milijuna kuna, što je oko 200 tisuća manje nego dan prije.

„Danas se također može očekivati stagnacija Crobexa. Uz prosječan dnevni promet od svega oko 6 milijuna kuna, teško se mogu očekivati veći pomaci na tržištu“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Na listu milijunašica uvrstila se jučer samo dionica Ericssona Nikole Tesle. Uz promet od 1,2 milijuna kuna, cijena joj je porasla 3,45 posto, na 1.500 kuna.

Dionicama Riviera Adrie ostvaren je, pak, promet od oko 672 tisuće kuna, a cijena im je ostala nepromijenjena na 14,50 kuna.

Uz promet od oko 560 tisuća kuna, cijena dionice HT-a porasla je 0,11 posto, na 177,29 kuna.

„U nešto većem fokusu nego inače posljednjih je dana turistički sektor. Ljetna je sezona počela, najave posjeta su dobre, pa se očekuju i dobri rezultati“, kaže Bošković.

Taj je sektor jučer prednjačio po rastu cijena, pa je CROBEXturist, s rastom od 1,4 posto, bio najveći dobitnik među sektorskim indeksima.

Najviše je, 34 posto, porasla cijena dionica HTP Korčule, nakon medijskih špekulacija o interesu tvrtke Karisma Adriatic Hotels, u vlasništvu Agrokora, TUI i Karisma Hotelsa, za preuzimanje kompanije, navode analitičari Raiffisen banke u bilješci klijentima.

Cijena dionica Hotela Cavtat porasla je, pak, za 10,5, a HUP-a Zagreb za 5,8 posto.

A sa svjetskih tržišta jutros ne stižu poticajni signali. Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica oštro pale, jer se ulagači plaše da se razdoblje jeftinog novca Feda bliži kraju, dok je cijena nafte dosegnula najvišu razinu u godinu dana zbog političke krize u Egiptu.

„Idućega tjedna počinje sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje, što će biti u fokusu ulagača koji žele vidjeti kakve su financijske rezultate kompanije ostvarile u tom razdoblju. To bi moglo značajnije usmjeriti tržište idućih tjedana“, kaže Bošković.

(Hina) xneba yneba

Komentirajte prvi

New Report

Close