ZSE: mirno predblagdansko, skraćeno trgovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2014. u 11:49
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Hotela Cavtat, s padom cijene za 15,6 posto, na 207 kuna. Uprava Hotela Cavtat sazvala je za 23. svibnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala za 6,14 milijuna kuna, te povlačenje dionica s redovitog tržišta Zagrebačke burze.

Kao i cijeloga tjedna, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje vrlo mirno i skromno trgovanje, a s obzirom da burza radi skraćeno do 13 sati, ne očekuju se značajnije oscilacije Crobexa.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,14 posto, na 1.736 bodova. I Crobex10 je za toliko porastao, završivši trgovanje na 978 bodova.

Oba indeksa na putu su blagog tjednog gubitka – Crobex 0,5 posto, a Crobex10 za 0,25 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 6,6 milijun kuna, što je otprilike 400.000 kuna više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,23 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,15 posto, na 163,49 kuna.

Od važnijih vijesti, Viadukt je najavio glavnu skupštinu za 10. lipnja, na kojoj će predložiti isplatu dividende u bruto iznosu od 5,86 kuna po dionici. Dionica Viadukta poskupjela je jučer 4,86 posto, na 292,99 kuna.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Hotela Cavtat, s padom cijene za 15,6 posto, na 207 kuna. Uprava Hotela Cavtat sazvala je za 23. svibnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala za 6,14 milijuna kuna, te povlačenje dionica s redovitog tržišta Zagrebačke burze.

Potkraj jučerašnjeg trgovanja i HUP Zagreb je najavio glavnu skupštinu za 23. svibnja, na kojoj će se glasati o isplati dividende u bruto iznosu od 18 kuna po dionici, što daje bruto dividendni prinos od 1,28 posto. Cijena te dionice jučer je iznosila 1.410 kuna, što je 0,5 posto manje nego dan ranije.

„Ovaj je tjedan na domaćem tržištu protekao u vrlo mirnom i skromnom trgovanju, a s obzirom na to da burza radi skraćeno do 13 sati, ni danas ne očekujem značajnije cjenovne promjene dionica u odnosu na protekle dane“, istaknuo je Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Miran trgovinski dan Oluić danas očekuje i na inozemnim burzama.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, i to 0,14 posto, na 1.864 boda, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima nekoliko banaka i kompanija.

Istodobno, Dow Jones blago je pao, za 0,10 posto, na 16.408 bodova. Slabost Dow Jones indeksa ponajviše je posljedica pada cijene dionice IBM-a, nakon što je taj tehnološki div dan prije objavio slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

S druge strane, S&P 500 indeks ojačao je nakon boljih nego što se očekivalo rezultata Morgan Stanleya, Goldman Sachsa i General Electrica.

Wall Street danas ne radi, kao ni burze u Londonu i Frankfurtu. I na većini azijskih burzi danas se zbog blagdana nije radilo. Japanski Nikkei i južnokorejski Kospi indeks blago su porasli, zahvaljujući dobrom raspoloženju na Wall Streetu nakon solidnih kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

„U SAD-u danas nema važnijih makroekonomskih objava, a na Wall Streetu i na većini inozemnih burzi se danas ne radi zbog blagdana“, zaključuje Oluić.

Komentirajte prvi

New Report

Close