ZSE: Među likvidnijim izdanjima veći pad bilježe Končar i Ledo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2013. u 13:14
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze danas su pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, jer nema vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi investitorima dale nove smjernice.

 Indeksi Zagrebačke burze danas su pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, jer nema vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi investitorima dale nove smjernice.

Oko podneva je Crobex indeks bio u minusu 0,27 posto, na 1.916 bodova, a Crobex10 0,16 posto, na 1.074 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,9 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak u ovo doba.

„Nema vijesti koje bi pokrenule življe trgovanje barem najlikvidnijim izdanjima na domaćem tržištu, pa Crobexi uglavnom prate kretanja izvana. A na inozemnim burzama danas vlada negativni sentiment, izuzev Tokijske burze, gdje je Nikkei dotaknuo novu najvišu razinu u zadnjih pet i pol godina, zahvaljujući poboljšanim poslovnim izgledima japanskih kompanija i slabljenju tečaja jena“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Nakon što su cijene dionica na europskim burzama dosegnule najviše razine u zadnjih pet godina, jutros su najvažniji indeksi oslabili pod utjecajem dobitonosnih prodaja.

Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,24 i 0,64 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 908.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 208 kuna.

Slijedi dionica Petrokemije, sa 455.000 kuna prometa i blagim rastom cijene, za 0,35 posto, na 227,5 kuna.

Među likvidnijim izdanjima veći pad cijene bilježe dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora, za 1,67 posto, te Leda, za 1,57 posto.

Od dobitnica ističu se dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena porasla 1,86 posto, te Valamara, 1,42 posto.

Za nove smjernice investitori čekaju nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora te makroekonomskih pokazatelja.

„Ovoga tjedna čekamo podatke o izdanim građevinskim dozvolama i prometu u domaćoj maloprodaji. I na inozemnim burzama u prvoj polovini tjedna bit će objavljeni brojni pokazatelji – danas očekujemo promet u američkoj maloprodaji u ožujku, a sutra podatke o bruto domaćem proizvodnju Njemačke, Francuske, Italije i Europske unije za prvo ovogodišnje tromjesečje“, zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close