ZSE: Investitori čekaju petak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2014. u 10:50
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje oprezno trgovanje, dok će investitori i dalje analizirati objavljene poslovne rezultate kompanija u proteklome tjednu.

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje oprezno trgovanje, dok će investitori i dalje analizirati objavljene poslovne rezultate kompanija u proteklome tjednu.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna za 0,39 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 za 0,09 posto, na 1.9052 boda.

Redovni promet iznosio je oko 50 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Za razliku od inozemnih burzi, domaće je tržište protekli tjedan završilo u crvenom, uz oslabljenu likvidnost. Prosječni dnevni promet dosezao je 11,1 milijun kuna, što je nešto slabije nego tjedan ranije, dok su u fokusu investitora bili poslovni rezultati kompanija", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 14,7 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,53 posto, na 158,5 kuna.

HT je izvijestio o 25,6-postotnom padu neto dobiti u prvih devet mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 717 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje pali 2,2 posto, na 5,1 milijardu kuna.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,85 posto, na 20 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, nešto iznad 4 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,4 posto, na 340 kuna.

Najveće gubitnice bile su dionice Đure Đaković Holdinga, s padom cijene za 12,5 posto, Petrokemije za 8,7 posto, Viadukta za 5,4 posto te RIZ Odašiljača za 4,7 posto.

Na strani dobitnika ističe se dionica Kaštelanskih staklenika, sa skokom cijene za 16,6 posto, potom Genera za 9,6 posto, Saponija za 7,5 posto i Badel1862 za 7,1 posto.

"Na početku tjedna investitori će vjerojatno i dalje analizirati objavljene poslovne rezultate, pogotovo s obzirom na činjenicu da su mnogi objavljeni u petak, te će su skladu s njima kretati cijene dionica", smatra Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, a ulagače je ohrabrilo i daljnje popuštanje monetarne politike u Japanu.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 3,5 posto, na 17.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 2.018 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 4.630 bodova.

To je drugi tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,5 posto, na 6.546 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,8 posto, na 9.326 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 4.233 boda.

"Za dobru izvedbu najvažnijih indeksa protekloga tjedna ponajviše su zaslužni dobri poslovni rezultati kompanija, ali i solidni makroekonomski pokazatelji", navodi Špoljar.

Ističe kako su dosad 363 kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu izvijestile o poslovnim rezultatima, pri čemu su im u prosjeku zarade porasle 10 posto, a čak 80 posto njih nadmašilo je očekivanja analitičara.

"Pogotovo snažan rast prošli tjedan ostvario je japanski Nikkei indeks, za 7,3 posto, zahvaljujući objavi da će državni mirovinski fond alocirati pola svojeg novca u dionice, kao i najavi japanske središnje banke o uvođenju dodatnih monetarnih mjera. Nove smjernice investitorima će danas dati podaci o industrijskoj aktivnosti u Kini, vodećim europskim gospodarstvima i SAD-u", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close