ZSE: Indeksi u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući jačanju Petrokemije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2014. u 12:53
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući jačanju cijene dionice Petrokemije, a i trgovanje je nešto intenzivnije u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući jačanju cijene dionice Petrokemije, a i trgovanje je nešto intenzivnije u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu, od 0,07 posto, na 1.741 bodu, a Crobex10 za 0,17 posto, na 981 bodu.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 4 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u petak na kraju skraćenog trgovanja.

„Zasad nema važnijih poslovnih vijesti, tako da trgovanje na domaćem tržištu protječe mirno. Crobexi stagniraju u pozitivnom području, ponajviše zahvaljujući oporavku cijene dionice Petrokemije“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave u investicijskom društvu Credos.

Milijunski promet, u visini od 1,23 milijuna kuna, ostvaren je do podneva jedino dionicom HT-a. Cijena joj je blago ojačala, za 0,05 posto, na 163,05 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, s ostvarenih 917.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,3 posto, na 262 kune, te je među likvidnijim izdanjima najveća gubitnica.

Najveći rast cijene zasad ostvaruje dionica Petrokemije, koja je poskupjela 6,6 posto, na 73 kune.

Znatnije se još trgovalo i dionicama Ericssona Nikole Tesle i Leda, čiji su prometi premašili 440.00 kuna. Pritom je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle ojačala 0,07 posto, na 1.618 kuna, a Leda 0,55 posto, na 8.618 kuna.

Od poslovnih objava, tvrtke iz sastava Agrokora, Jamnica, Zvijezda i PIK Vinkovci, jutros su objavile da je koncern s belgijskom bankom BNP Paribas Fortis ugovorio kredit u iznosu od 50 milijuna eura. Spomenute tvrtke izvijestile su o preuzimanju jamstava za obveze koncerna.

Ukupan iznos glavnice kredita je 50 milijuna eura, a glavnica je podijeljena u dvije tranše u iznosu od 25 milijuna eura. Kredit je odobren s rokom povrata prve tranše za 6 mjeseci od dana povlačenja sredstava a druge tranše za 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Od kompanija u sastavu Agrokora, uz dionicu Ledu, do podneva se trgovalo još samo dionicom Belja, koja je poskupjela 0,15 posto, na 41 kunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close