ZSE: I danas moguća nešto veća aktivnost investitora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2013. u 10:08
Thinkstock

Na Zagrebačkoj burzi danas bi trgovanje moglo slično jučerašnjem, koje je obilježila nešto veća aktivnost investitora na uobičajeno najlikvidnijim izdanjima, no ne očekuju se veće promjene Crobexa.

Na Zagrebačkoj burzi danas bi trgovanje moglo slično jučerašnjem, koje je obilježila nešto veća aktivnost investitora na uobičajeno najlikvidnijim izdanjima, no ne očekuju se veće promjene Crobexa.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,45 posto, četvrti dan zaredom, završivši trgovanje na 1.830 bodova.

Crobex10 spustio se 0,38 posto, na 1.028 bodova, kliznuvši treći dan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 9,3 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, koja je poskupjela za 0,82 posto, na 178,55 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s 1,2 milijuna kuna i padom cijene za 1,25 posto, na 276,50 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Dalekovoda, čija je cijena ojačala nešto više od 3 posto, na 32,35 kuna, uz promet od 773,4 tisuće kuna.

„Jučerašnje trgovanje obilježila je nešto veća aktivnost investitora, uglavnom na uobičajeno najlikvidnijim izdanjima, dok su Crobexi nastavili kliziti. I danas očekujem slično trgovanje, jer nema važnijih poslovnih vijesti“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, moguća je nešto veća aktivnost u trgovanja certifikatima, uslijed volatilnosti na inozemnim burzama.

A uskoro se očekuje i revizija Crobexa.

„Izgledno je da će Crobex nakon revizije u rujnu sadržavati manje od 25 dionica, jer pojedina izdanja nisu ostvarila dovoljno trgovinskih dana da bi bila obuhvaćena u indeksu“, navodi Nagy.

Od burzovnih vijesti, tvrtka Konsolidator produljila je rok svoje obvezujuće ponude za dokapitalizaciju Dalekovoda, u iznosu od 150 milijuna kuna, i to do kraja rujna.

Kako je izvjesno da do 31. kolovoza 2013. neće biti ispunjen preostali uvjet postavljen u predmetnoj obvezujućoj ponudi za dokapitalizaciju, a to je pravomoćnost rješenja Trgovačkog suda o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe, Konsolidator je produljio još jednom rok važenja svoje ponude, i to s 31. kolovoza na 30. rujna 2013, priopćeno je danas iz Dalekovoda.

Na inozemnim burzama u posljednja 24 sata indeksi su se ponešto oporavili, nakon oštrih gubitaka dva prethodna dana.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, ponajviše zahvaljujući skoku cijena dionica u energetskom sektoru.

Dow Jones indeks ojačao je 0,33 posto, na 14.824 boda, dok je S&P 500 porastao 0,27 posto, na 1.634 boda, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 3.593 boda.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su se oporavile, dok su cijene nafte oslabile.

„Ponešto su se smirile napetosti u vezi Sirije, jer britanski premijer David Cameron prije odluke o sudjelovanju u vojnom udaru na Siriju želi pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje, a SAD ne želi sam poduzeti akciju“, ističe Nagy.

No, dodaje da korekcije indeksa nisu bile samo pod utjecajem neizvjesnosti oko mogućeg napada na Siriju.

„Do korekcija je došlo i zbog toga što na ovim prilično visokim razinama nisu više pronalazili potporu na tržištu. Dodatno, investitore muči i neizvjesnost uoči rujanskog zasjedanja Feda, na kojem bi mogli biti smanjeni monetarni poticaji američkom gospodarstvu, koji su ponajviše i bili zaslužni za rekordne razine burzovnih indeksa“, zaključuje Nagy.

Nove smjernice investitorima će danas dati novi podaci s tržišta rada u SAD-u te o BDP-u za drugo tromjesečje.

Komentirajte prvi

New Report

Close