ZSE: Građevinski sektor predvodi dobitnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 13:38
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Po cjenovnim dobitcima i prometu i danas se na Zagrebačkoj burzi ističe građevinski sektor, dok indeksi ne bilježe većih promjena, pa je Crobex oko podneva bio u blagom minusu, a Crobex10 u blagom plusu.

Po cjenovnim dobitcima i prometu i danas se na Zagrebačkoj burzi ističe građevinski sektor, dok indeksi ne bilježe većih promjena, pa je Crobex oko podneva bio u blagom minusu, a Crobex10 u blagom plusu.

Tijekom jutra oba indeksa bila su u plusu, nastavivši se kretati oko najviših razina u zadnjih 15 mjeseci.

Međutim, nešto prije podneva Crobex indeks je ponešto oslabio, tako da je trenutno u minusu 0,05 posto, na 1.884 boda.

Crobex10, pak, oko podneva bio je u plusu 0,24 posto, na 1.054 boda.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 6 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Na domaćem tržištu jutros je nastavljen pozitivni sentiment, a najviše se po dobitcima i prometu ističe građevinski sektor. Moguće je da su rastovi u građevinskom sektoru povezani s najavom nastavka ulaganja u cestogradnju na prošlotjednoj sjednici Vlade. S obzirom na snažne cjenovne dobitke pojedinih izdanja, Crobexi bi mogli biti u većem plusu, no dionice s velikom težinom u domaćim burzovnim indeksima, poput HT-a, bilježe tek blage promjene cijena“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Najveća dobitnica u građevinskom sektoru zasad je dionica Hidroelektre niskogradnje, kojoj je cijena skočila 10,88 posto.

Slijedi dionica Viadukta, sa cjenovnim plusom od 6,39 posto, Tehnike 3,53 posto te Ingre 1,56 posto.

Vlada je prošli četvrtak prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama koje bi trebale omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima. Time bi se 'odmrznulo' 12 projekata, ukupno vrijednih oko 4,2 milijarde kuna, koji su stali jer nisu bila osigurana sredstva ili potrebne dozvole.

Do podneva je najlikvidnija bila dionica Rivijere Adrije, s prometom od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila gotovo 1 posto, na 12,97 kuna.

Slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 477.000 kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,43 posto, na 214 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitcima se još ističe dionica Diokija, koja je poskupjela 11,66 posto, na 12,16 kuna.

Među rijetkim gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Uljanik plovidbe, čija se cijena spustila 4,49 posto, te Petrokemije, za 1,33 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close