ZSE: Fondovi potaknuli promet, Crobexi stagniraju

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2014. u 14:43
Thinkstock

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu od 0,22 posto, na 1.865 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,11 posto, na 1.059 bodova.

Ponajviše zahvaljujući većoj aktivnosti fondova, na Zagrebačkoj je burzi obujam trgovanja danas snažan, dok su Crobexi oko podneva stagnirali, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice Podravke, Atlantic grupe i Adrisa.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu od 0,22 posto, na 1.865 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,11 posto, na 1.059 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,8 milijuna kuna, što je 8,5 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu promet je danas snažan, zahvaljujući ponajprije većoj aktivnosti fondova. Bilo je dosta dogovorenih transakcija, ponajviše dionicama Podravke i Atlantic grupe, a do podneva je sa tri izdanja ostvaren i milijunski promet“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najlikvidnija je do podneva bila dionica Podravke, sa 3,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,37 posto, na 325 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantic grupe, sa 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,17 posto, na 977 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i redovnom dionicom Adrisa, čija je cijena skočila 2,74 posto, na 350 kuna.

Ta kompanija danas je potvrdila da razmatra mogućnost ulaganja u ACI, državnu tvrtku koja upravlja marinama, jer je to posao podudaran njihovim ulaganjima u turizam i zdravu hranu. U petak je Adris kupio od Atlantske plovidbe 81,6 posto udjela u dubrovačkom hotelu Hilton Imperial.

U fokusu investitora i danas je turistički sektor. Uz Adris, znatnije se trguje dionicom Valamar Adrije, čija je cijena porasla gotovo 2 posto, na 236,9 kuna, uz promet od 592.000 kune.

Znatnije je porasla i cijena dionice Liburnija Rivijera Holdinga, za gotovo 7 posto, nadomak 3.899 kuna. Novi list danas je objavio da je ta kompanija zainteresirana za portoroške Hotele Bernardin.

Natječaj za kupnju četiri hotela u sklopu te tvrtke istekao je sredinom kolovoza, a slovenski mediji izvijestili su da je zaprimljeno osam ponuda. Ukupna cijena iznosi nešto manje od 30 milijuna eura.

Ipak, najveća je dobitnica danas dionica Varteksa, sa skokom cijene za gotovo 16 posto, na 29,5 kuna. U proteklih tjedan dana cijena dionice Varteksa skočila je gotovo 50 posto.

„Od objave Zagrebačke burze da će dionica Varteksa od 19. rujna ući u sastav Crobexa, cijena te dionice znatno raste, kao i promet“, istaknuo je Rinkovec.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima zasad je dionica Hotela Imperial. Cijena joj je pala gotovo 4 posto, na 418 kuna.

Od makroekonomskih podataka Državni zavod za statistiku danas je objavio da su u kolovozu potrošačke cijene u Hrvatskoj pale za 0,3 posto na godišnjoj razini, već sedmi mjesec zaredom. U prvih osam mjeseci potrošačke su cijene u prosjeku bile za 0,3 posto niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a pad cijena sedam mjeseci zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a.

„Do kraja ove godine očekujemo iščezavanje negativnih godišnjih stopa rasta, iako će i dalje izostajati pritisak na rast cijena sa strane domaće potražnje. Stoga bi na razini cijele godine prosječna stopa inflacije potrošačkih cijena mogla zabilježiti stagnaciju u odnosu na 2013.“, zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close