ZSE: ERNT povukao Crobex ispod 1.800 bodova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. kolovoz 2014. u 12:39
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U skromnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, Crobex indeks spustio se danas ispod 1.800 bodova po prvi puta od početka srpnja, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice Ericssona Nikole Tesle za više od 8 posto.

 U skromnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, Crobex indeks spustio se danas ispod 1.800 bodova po prvi puta od početka srpnja, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice Ericssona Nikole Tesle za više od 8 posto.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,56 posto, na 1.796 bodova, spustivši se tako po prvi puta od 9. srpnja ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova.

Crobex10, pak, oslabio je 0,65 posto, na 1.019 bodova.

Najveći pritisak na indekse dolazi od dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena potonula 8,2 posto, na 1.260 kuna, uz 524.000 kune.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,3 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Na domaćem tržištu investitori su oprezni, a likvidnost, očekivano, niska. U fokusu su standardno najlikvidnija izdanja, a dionica Ericssona Nikole Tesle izgubila je na cijeni više od 8 posto, vjerojatno zbog sankcija te neizvjesnosti vezano uz poslovanje u Rusiji“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s ostvarenih 712.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 285 kuna.

U fokusu investitora su i dionice Valamar Adrije te HT-a, kojima je ostvareno više od 350.000 kuna prometa. Pritom cijena Valamarove dionice stagnira na 212 kuna, a HT-ove je blago oslabila, za 0,39 posto, na 149,5 kuna.

Među većim dobitnicama, pak, ističe se dionica Đure Đaković holdinga, sa cjenovnim skokom od 7,25 posto, na 46 kuna, uz 132.000 kuna prometa.

Ta kompanija objavila je u petak da je tvrtka iz njezina sastava, Đ.Đ. Specijalna vozila potpisala s francuskim naručiteljem Ermewa SAS ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona vrijedan 27 milijuna kuna.

„Od domaćih objava, sutra očekujemo podatak o indeksu proizvođačkih cijena u srpnju te maloprodaji u lipnju, u srijedu podatak o turističkim dolascima i noćenjima u lipnju, a u četvrtak podatak o inflaciji za srpanj“, navodi Medić.

Europske i azijske burze danas bilježe rast ,nakon prošlotjednog pada pod utjecajem geopolitičkih neizvjesnosti te ruskih sankcija.

Među najvažnijim europskim indeksima, londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su između 0,7 i 1,4 posto.

„Od važnijih objava, sutra očekujemo ZEW indeks poslovnih očekivanja u Njemačkoj u kolovozu te prve rezultate japanskog BDP-a u drugom kvartalu, u srijedu podatak o industrijskoj proizvodnji u Kini u lipnju, maloprodaji u SAD-u, također u lipnju te podatak o inflaciji u Velikoj britaniji kao i govor guvernera engleske središnje banke. U četvrtak, pak, očekujemo prve rezultate njemačkog BDP-a drugom kvartalu kao i inflacije u eurozoni u lipnju, dok će u petak biti objavljeni prvi podaci za britanski BDP u drugom kvartalu i indeks proizvođačkih cijena u SAD-u“, zaključuje Medić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Halo HANFA, spavate ili ste na godisnjem ?

New Report

Close