ZSE: Do podneva milijunski promet ostvaren tek dionicom Jamnice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 14:33
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju, nakon višednevnog uspona, a i obujam trgovanja je splasnuo, tako da je do podneva milijunski promet ostvaren tek dionicom Jamnice.

– Indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju, nakon višednevnog uspona, a i obujam trgovanja je splasnuo, tako da je do podneva milijunski promet ostvaren tek dionicom Jamnice.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,06 posto, na 1.846 bodova, dok je Crobex10 bio u blagom minusu 0,02 posto, na 1.048 bodova.

Crobex indeks u proteklih je pet trgovinskih dana ojačao 2,6 posto, a Crobex10 za 2,72 posto.

Redovni promet dionicama do podneva je iznosio 3 milijuna kuna, što je upola manje nego jučer u ovo doba.

„Kao što se i očekivalo, domaće tržište danas se smirilo. Obujam trgovanja je splasnuo a Crobexi stagniraju nakon višednevnog rasta“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, i na inozemnim burzama danas se opreznije trguje, nakon uzleta u protekla dva dana. Oko podneva pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski Ftse indeks bili su u minusu oko 0,3 posto.

„Investitori čekaju zapisnik s posljednje sjednice Feda radi novih smjernica. Istodobno, danas je objavljen zapisnik sa posljednjeg zasjedanja britanske središnje banke, iz kojeg je vidljivo da se ozbiljno razmišlja o dizanju kamatnih stopa“, navodi Rinkovec.

Na domaćem tržištu do podneva je najlikvidnija bila dionica Jamnice, s prometom od 1,12 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,25 posto, na 80.999 kuna. U proteklih mjesec dana tako je njezina cijena uvećana za 14 posto.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 490.000 kuna. Cijena joj stagnira na 153 kune.

Nešto više trguje se i dionicom Valamar Adrije, kojom je ostvareno 238.00 kuna, a cijena joj je oslabila 0,6 posto, na 217 kuna.

U fokusu investitora još je i dionica Atlantic grupe. Uz promet iznad 200.000 kuna, cijena joj je ojačala gotovo 1 posto, na 988 kuna, a tijekom jutra dosegnula je i novi povijesni rekord od 996 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 4,66 posto, na 18,88 kuna ističe se dionica Dalekovoda. Istodobno, znatniji cjenovni pad bilježi dionica Belja, za 2,83 posto, na 43,6 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close