ZSE: Crobexi započeli tjedan rastom, promet solidan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 13:24
Thinkstock

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu od 0,19 posto, na 1.925 bodova, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.095 bodova.

Uz solidan promet, indeksi Zagrebačke burze bili su oko podneva u plusu, započevši tako i četvrti tjedan zaredom s rastom, a najveće dobitke bilježe dionice IGH i Luke Ploče.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu od 0,19 posto, na 1.925 bodova, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.095 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„I četvrti tjedan zaredom Crobex započinje rastom, uz solidan promet. U fokusu investitora su, uz najlikvidnija izdanja, i dionice IGH te Luke Ploče nakon objavljenih vijesti o novim ugovorima“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj burzi.

Najveći rast cijene bilježi dionica IGH, za 17,7 posto, na 175 kuna, uz 297.000 kuna prometa. Institut IGH u petak je izvijestio da je zaprimio potvrdu Bechtel Enka GP o dodjeli ugovora o projektiranju autoceste Priština – Hani i Elezit na Kosovu. Vrijednost ugovora nije navedena, tek je napomenuto da je taj ugovor od iznimnog značaja za IGH te cjelovito ispunjenje planiranih prihoda.

Po dobitku se ističe i dionica Luke Ploče, za 3,72 posto, na 573,8 kuna, uz nešto više od milijun kuna prometa.

Luka Ploče i kineska kompanija CNBM International Engineering potpisale su u petak ugovor u sklopu realizacije projekta izgradnje i opremanja Terminala rasutih tereta u Luci Ploče po modelu javno privatnog partnerstva, u čemu je Luka Ploče kao koncesionar zadužena za nabavku prekrcajne opreme, a CNBM za izradu i ugradnju te opreme na tom terminalu. Vrijednost ugovora je 30 milijuna eura.

Najlikvidnija je danas dionica HT-a, s gotovo 3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,21 posto, na 166 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adrije holdinga, sa 1,7 milijuna kuna prometa, i rastom cijene za 0,59 posto, na 118,8 kuna.

U fokusu investitora je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je u blagom minusu, za 0,04 posto, na 342,5 kuna.

Znatniji cjenovni pad bilježi dionica Liburnia Riviera Holdinga, za 5,45 posto, na 3.523 kune, te redovna Adrisa, za 4,31 posto, na 355 kuna.

Od makroekonomskih objava sutra se očekuju izvješća Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji te turističkim noćenja i dolascima u kolovozu, a u srijedu prvi podaci o trgovini na malo u kolovozu, navodi Medić.

„Na europskim burzama danas vlada negativan trend. Investitori s oprezom iščekuju najnovije pokazatelje o potrošnji i dohotku u SAD-a, koji bi mogli dati smjernice vezano uz odluke Feda o kamatnim stopama“, navodi Medić.

Oko podneva londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u minusu između 0,15 i 0,32 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close