ZSE: Crobexi u minusu više od jedan posto, promet skroman

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2014. u 13:06
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze bili su oko podneva na gubitku više od jedan posto, nastavivši višednevni negativni niz, no i nadalje uz skroman obujam trgovanja, pri čemu se najviše trguje dionicom Valamar Rivijere.

 Indeksi Zagrebačke burze bili su oko podneva na gubitku više od jedan posto, nastavivši višednevni negativni niz, no i nadalje uz skroman obujam trgovanja, pri čemu se najviše trguje dionicom Valamar Rivijere.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 1,07 posto, na 1.841 bodu. Nastavio je tako kliziti sedmi dan uzastopno, i sada je na najnižoj razini od 5. rujna, kada je na zatvaranju iznosio također 1.841 bod.

Crobex10 oslabio je, pak, 1,12 posto, na 1.052 boda. U minusu je peti dan uzastopno, te je sada na najnižoj razini od 8. rujna, kada je na zatvaranju iznosio 1.051 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba, no i dalje je riječ o skromnom trgovanju.

"Sa splašnjavanjem optimizma iz rujna, nestalo je podrške na kupovnoj strani, pa domaće tržište već danima pada na malim prometima. Upravo zbog malih prometa, pad tržišta ne zabrinjava", ocjenjuje Irena Fištrek, brokerica i investicijska savjetnica u društvu Fima vrijednosnice.

Kako dodaje, zasad nema važnijih objava koje bi izazvale veći interes investitora niti na kupovnoj niti na prodajnoj strani.

"Uskoro očekujemo poslovne rezultate domaćih kompanija za treće tromjesečje, koje će investitorima dati nove smjernice, pa bi se prema kraju godine tržište opet moglo pokrenuti", smatra Fištrek.

Najlikvidnija je do podneva bila dionica Valamar Rivijere, kojem je na MTP tržištu ostvareno 666.000 kuna prometa, a cijena joj je pala 3,67 posto, na 19,43 kune.

"Uz dobitonosne prodaje, cijena te dionice je pod pritiskom jer brojni investitori usklađuju limite unutar svojih portfelja nakon spajanja tri kompanije – Valamar Adrije, Valamar grupe i Rivijere. Promjene u sentimentu očekujemo tek sredinom studenog, nakon što se održi skupština na kojoj će se odlučivati o uvrštenju Valamar Rivijere na Uređeno tržište ZSE, o buy-back programu i dividendi", navodi Fištrek.

Na službenom tržištu najveći promet ostvaren je do sada dionicom AD Plastika, 394.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,77 posto, na 124,3 kune.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, sa 340.000 kuna prometa i padom cijene za 3,2 posto, na 320,17 kuna.

Većina izdanja danas bilježi pad cijene, pri čemu najveći dionica Hotela Maestral, za 9,3 posto, na 250 kuna, te Lošinjske plovidbe Holdinga, za 8,43 posto, na 218 kuna.

Među rijetkim dobitnicama ističe se dionica Jadranskog naftovoda, s rastom cijene za 2,84 posto, na 3.740 kuna.

Dionici HT-a cijena je oslabila 0,17 posto, na 160,16 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close