ZSE: Crobexi u blagom plusu zahvaljujući Petrokemiji i Ini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2014. u 13:07
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući zaustavljenom padu cijene dionice Petrokemije te blagom jačanju dionice Ine.

 Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući zaustavljenom padu cijene dionice Petrokemije te blagom jačanju dionice Ine.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu skromnih 0,05 posto, na 1.752 boda, a Crobex10 za 0,08 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,5 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Crobexi su danas u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući zaustavljanju daljnjeg oštrog pada cijene dionice Petrokemije, te blagom rastu cijene dionice Ine. Sudeći po prometu, nastavlja se razdoblje nešto intenzivnijeg trgovanja na domaćem tržištu“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom Ine do podneva je protrgovano 602.000 kune, a cijena joj je ojačala 0,36 posto, na 3.500 kuna.

Na jučerašnjem otvaranju prvog javnog nadmetanja za istraživanje nalazišta nafte i plina na hrvatskom dijelu Jadrana došli su predstavnici 40 tvrtki, a među njima su bili i predstavnici Ine.

Natječaj je otvoren do 3. studenoga. Po njegovu isteku, povjerenstvo za ocjenu ponuda obaviti će svoj dio posla za dva mjeseca, potom slijede pregovori oko ugovora i product share agreementa tako da bi prvi ugovori trebali biti potpisani u proljeće 2015. godine.

A nakon četiri dana oštrog pada cijene, za gotovo 27 posto, uslijed neuspješnog pokušaja privatizacije, dionica Petrokemije danas je blago ojačala, i to 1,14 posto, na 54 kune, uz 201.000 kunu prometa.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je jučer restrukturiranje Petrokemije koje će provesti sadašnji vlasnici s obzirom da nije pristigla nijedna obvezujuća ponuda za privatizaciju te kutinske tvrtke. Poručio je i da stečaja neće biti.

Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,4 posto, na 165,84 kune.

Razigrana je danas i trgovina dionicama turističkih tvrtki. Najveći promet bilježi dionica Hotela Maestral, u visini od 215.000 kuna. Cijena joj je pritom porasla 1,12 posto, na 243 kune.

U fokusu investitora je i dionica HUP-a Zagreb, s prometom od 122.000 kuna. Cijena joj se spustila 1,72 posto, na 1.415 kuna.

Najveći porast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Arenaturista, za 4,7 posto, na 245 kuna.

Istodobno, najveći pad bilježi dionica Hotela Cavtat, za 3,2 posto, na 249,59 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close