ZSE: Crobexi u blagom plusu, promet i dalje mršav

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2014. u 12:31
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi u četvrtak oko podneva bili u blagom plusu, no i dalje je interes investitora slab, pa ih ne uspijevaju potaknuti ni pojedine pozitivne vijesti iz korporativnog sektora.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi u četvrtak oko podneva bili u blagom plusu, no i dalje je interes investitora slab, pa ih ne uspijevaju potaknuti ni pojedine pozitivne vijesti iz korporativnog sektora.

Oko podneva Crobex indeks bio je u blagom plusu od 0,03 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.026 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,4 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna više nego jučer u ovo doba.

"Smanjeni interes za trgovanje na burzi se nastavlja, a zanimanje za kupnju dionica ne uspijevaju potaknuti ni pozitivne vijesti iz korporativnog sektora, kao što je jučerašnja o Atlanticovom preuzimanju srpske prehrambene tvrtke Foodland" kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u investicijskom društvu Rast.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Valamar Riviere, 848.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,05 posto, na 20,39 kuna.

Pavličević dodaje da se do kraja dana očekuje pojačano trgovanje dionicom Valamar Rivijere, jer je još samo danas moguće njenom kupnjom ostvariti pravo na isplatu dividende od pola kune po dionici, o čemu će u ponedjeljak odlučivati dioničari na skupštini.

Na službenom tržištu, najveći promet ostvaren je do podneva dionica Ericsona Nikole Tesle, 688.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,09 posto, na 1.365 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od gotovo 540.000 kuna i rastom cijene za 0,6 posto, na 158,1 kunu.

Najveći skok cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Đure Đaković Holdinga, za 9,35 posto, na 40,95 kuna.

S druge strane, najveći cjenovni pad bilježi dionica Kaštelanskih staklenika, za 11 posto, na 540 kuna.

Atlantic Grupa u srijedu je izvijestila da je potpisala ugovor o potpunom preuzimanju srbijanske tvrtke Foodland d.o.o., koje će formalno stupiti na snagu nakon dobivanja odobrenja Srpske komisije za zaštitu konkurencije. Odobrenje regulatora očekuje se početkom iduće godine, stoji u priopćenju, u kojem se ne navodi cijena tog posla.

Cijena dionice Atlantica oslabila je do podneva 0,28 posto, na 1.010 kuna.

A na europskim su burzama najvažniji indeksi danas u plusu, pri čemu frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse između 0,5 i 1 posto.

"Europski burzovni indeksi, nakon jučerašnjeg pada, danas se drže u pozitivnom području, no investitori su na oprezu jer su ključna izvješća iz Kine pokazala da se nastavlja usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva", zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close