ZSE: Crobexi u blagom minusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 13:54
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom minusu, uz i nadalje relativno solidan promet, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Adrije i Atlantica.

Indeksi Zagrebačke burze oko podneva bili su u blagom minusu, uz i nadalje relativno solidan promet, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Adrije i Atlantica.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,11 posto, na 1.916 bodova, a Crobex10 0,17 posto, na 1.089 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,14 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon blagog pada u protekla tri dana, Crobexi danas više-manje stagniraju. Promet je i dalje solidan, pri čemu je do podneva s dva izdanja ostvaren milijunski promet“, ističe Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, nakon što su indeksi premašili ključne psihološke granice, na burzi se počela osjećati zasićenost investitora, koja je slutila na laganu korekciju.

„Logično je da tržište stane i uzme predah u jednom trenutku. Crobex10 sada je opet ispod 1.100 bodova, dok se Crobex indeks i dalje održava iznad granice od 1.900 bodova. Nadajmo se da će tako i ostati“, zaključuje Rinkovec.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Valamar Adrije holdinga, 2,33 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,3 posto, na 275,12 kuna.

Slijedi dionica Atlantic grupe, s 1,12 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,43 posto, na 1.025 kuna.

Nešto veći promet, 322.000 kune, ostvaren je još i dionicom HT-a, čija se cijena spustila 1,79 posto, na 162,8 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica je IGH, čija je cijena pala gotovo 8 posto, na 162 kune.

Najveća dobitnica, pak, dionica je Hotela Brela, sa cjenovnim skokom od 17,8 posto, na 13,25 kuna. Znatnije je skočila i cijena dionice Ingre, za 4,52 posto, na 2,31 kunu.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je u kolovozu industrijska proizvodnja u Hrvatskoj potonula 4,7 posto na godišnjoj razini, najviše od svibnja prošle godine, što nitko nije očekivao u anketi Hine.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do rasta za 2,5 posto.

Također, objavljeno je i da je u kolovozu u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj povećan broj dolazaka turista za 8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a broj noćenja za 5,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close