ZSE: Crobexi stagniraju, u fokusu poslovni rezultati kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 12:51
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas su poslovni rezultati kompanija, ponajviše HT-a i Ine, čiji pad prihoda nije iznenadio ulagače, ali ne djeluje niti poticajno, pa Crobexi bilježe tek blage oscilacije.

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas su poslovni rezultati kompanija, ponajviše HT-a i Ine, čiji pad prihoda nije iznenadio ulagače, ali ne djeluje niti poticajno, pa Crobexi bilježe tek blage oscilacije.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,05 posto, na 1.825 boda, dok je Crobex10 bio u minusu 0,06 posto, na 1.044 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u ovo doba.

"Trgovinski dan obilježavaju objave poslovnih rezultata najvećih kompanija – HT-a i Ine. Pad poslovnih prihoda obje kompanije nije iznenadio ulagače, ali ne djeluje na njih ni poticajno, pa ne iznenađuju minimalni pomaci cijena dionica", kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u investicijskom društvu Rast.

HT je jutros izvijestio da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 717 milijuna kuna, što je 25,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi od prodaje pali za 2,2 posto, na 5,1 milijardu kuna. Uprava kompanije poručila je i da ostaje uz svoje ranije poslovne procjene za 2014. o padu prihoda za otprilike 2 posto.

Cijena dionice HT-a ojačala je 1,64 posto, na 157,99 kuna, a njome je ostvaren i najveći promet – 3,3 milijuna kuna.

Danas je i Ina izvijestila da joj je dobit iz poslovanja na razini grupe za prvih devet mjeseci iznosila više od 1,04 milijarde kuna, što je 45 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, neto prihodi od prodaje Grupe smanjeni su prema lani za 9 posto, na 18,9 milijardi kuna.

Cijena dionice Ine stagnira na 3.800 kuna, uz 79.800 kuna prometa.

Najveća dobitnica je dionica Sunčanoga Hvara, sa skokom cijene za 21 posto, na 23 kune. Ta je hvarska tvrtka izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila 22 posto veće poslovne prihode nego u istom lanjskom razdoblju, dok im je operativna dobit porasla za 81 posto.

Istodobno, najveća gubitnica je dionica Petrokemije, s padom cijene za 6,7 posto, na 26,37 kuna.

Ta je kutinska tvrtka u prvih devet mjeseci ostvarila gubitak od 286,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak iznosio 189,4 milijuna kuna.

Od većih kompanija, danas je Atlantic Grupa izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 209,2 milijuna kuna, što je rast od 8,2 posto u odnosu na lani. Ostvarila je i 3,8 milijardi kuna prihoda od prodaje, 2,7 posto više. Cijena dionice Atlantica oslabila je blagih 0,06 posto, na 992 kune.

"Općenito, proteklih dana investitori ne vide jasne smjernice za ulaganje i intenzivnije trgovanje, jer su poslovni rezultati kompanija u skladu s očekivanjima i dobrim dijelom ne razlikuju se značajnije od prošlogodišnjeg rezultata. Stoga s fundamentalnog aspekta nizak obujam trgovanja ne iznenađuje", ocjenjuje Pavličević.

A na europskim su burzama, nakon rasta na početku trgovanja, cijene dionica danas pale, jer su se ponovno pod pritiskom našle dionice banaka u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj.

Londonski FTSE indeks bio je oko podneva na gubitku 0,75 posto, dok je pariški CAC skliznuo 0,45, a frankfurtski DAX 0,85 posto.

"Objava čelnika Feda o ukidanju programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica srušila je europske burzovne indekse. Ta vijest nije neočekivana, no dobra je vijest da ključne kamatne stope u SAD-u i nadalje ostaju rekordno niske, pa ne bi trebalo biti većih poremećaja na financijskim tržištima", zaključuje Pavličević

Komentirajte prvi

New Report

Close