ZSE: Crobexi stagniraju, u fokusu Končar i Dioki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 12:46
Ilustracija (Epa)

Redovni promet dionicama bio je gotovo 7 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba.

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, dok su u većem fokusu investitora dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora zbog najave dividende, te Diokija zbog prosvjeda zaposlenika.

Oko 12,00 sati indeksi su bili u minusu 0,05 posto, pri čemu je Crobex iznosio 2.024 boda, a Crobex10 1.119 bodova. Redovni promet dionicama bio je gotovo 7 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba. „Uz otprilike isti promet kao i jučer, indeksi su danas u blagom minusu. U najvećem fokusu investitora zasad je dionica Končar distributivnih i specijalnih transformatora zbog najavljene dividende. Pod najvećim pritiskom prodaja, pak, našla se dionica Diokija, i to zbog prosvjeda zaposlenika te grupe“ kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Uprava i Nadzorni odbor Končar distributivnih i specijalnih transformatora predlažu isplatu dividende od 52,1 kunu po redovnoj i povlaštenoj dionici. Ukupno bi tako za dividende bilo isplaćeno 13,32 milijuna kuna. Tom dionicom ostvaren je najveći promet, 2,14 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,04 posto, na 1.180 bodova. Slijedi dionica Diokija, čija je cijena potonula 12,58 posto, na 19,04 kune, uz promet od 718.000 kuna.

Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je jutros na Markovu trgu tražeći da ih primi netko iz Vlade i ponudi rješenje za isplatu njihovih potraživanja kako bi mogli osigurati golu egzistenciju jer već više od pola godine nisu primili plaće. Pozdravili su najavu Crodux plina o preuzimanju Diokija i Dina Petrokemije i obnovi proizvodnje. No, kako ističu, moraju preživjeti idućih nekoliko mjeseci dok se ne završi predstečajni postupak i nađe rješenje za Dioki grupu.

Većina dionica danas ostvaruje rast cijena, a po dobitcima se ističe transportni sektor – Crobextransport u plusu je više od 2 posto. Pritom je dionica Jadroplova poskupjela 8,5 posto, Uljanik plovidbe 6,5, a Atlantske plovidbe 4,0 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close