ZSE: Crobexi stagniraju, najlikvidnija Podravka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2014. u 12:44
. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Unatoč uzbudljivom trgovanju na inozemnim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, uz mršav promet, pri čemu je najlikvidnija dionica Podravke, a najveća gubitnica Hidroelektre niskogradnje.

Unatoč uzbudljivom trgovanju na inozemnim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, uz mršav promet, pri čemu je najlikvidnija dionica Podravke, a najveća gubitnica Hidroelektre niskogradnje.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,15 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 za 0,16 posto, na 1.043 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,82 milijuna kuna, što je otprilike 1,4 milijuna kuna više nego jučer u ovo doba.

„Kao što se i očekivalo, indeksi na domaćem tržištu danas stagniraju uz negativni predznak. No, promet je i dalje slab. Do podneva je milijunski promet ostvaren jedino dionicom Podravke, i to kroz jednu transakciju. Još samo pet dionica ima promet iznad 100.000 kuna“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Dionicom Podravke ostvareno je 1,36 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,75 posto, na 320,5 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 429.000 kuna. Cijena joj je skliznula 0,12 posto, na 152 kune.

U mirnom trgovanju, među likvidnijim izdanjima, znatniji pad cijene bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 1,11 posto, na 1.391 kunu.

S druge strane, nešto veći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Atlantske plovidbe, za 1,02 posto, na 372,74 kuna.

Najveća je, pak, gubitnica dionica Hidroelektre niskogradnje, sa cjenovnim padom od 19,7 posto, na 19 kuna, no uz svega 24.000 kuna prometa.

Današnji Poslovni dnevnik objavio je da su Hrvatske ceste pokrenule postupak raskidanja ugovora za rekonstrukciju i gradnju cesta Komarevo-Brđani i Vukovar-Oriolik s tom kompanijom, i sigurno će aktivirati i povlačenje garancija za gradnju u visini od 15 milijuna kuna, što će tu tvrtku, koja je u financijskim problemima, dovesti u tešku situaciju.

Primjer kako geopolitika utječe na burze

„A na inozemnim burzama jutros smo imali izvrstan primjer kako geopolitika može snažno utjecati na kretanja“, navodi Rinkovec.

Na svjetskim su burzama jutros najvažniji indeksi znatno porasli, nakon objave iz ureda ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovoren trajni prekid vatre na istoku Ukrajine.

FTSEurofirts 300 indeks skočio je 0,9 posto, na 1.388 bodova, a ojačao je i tečaj eura prema važnijim svjetskim valutama. Skočili su i terminski indeksi na Wall Streetu za 0,5 posto, najavljujući dobar početak trgovanja na američkoj burzi.

No, pola sata kasnije, Kremlj je sve demantirao, poručivši da nije bilo dogovora o primirju jer Rusija nije strana u ukrajinskom sukobu.

„Putin i Porošenko nisu se dogovorili o prekidu vatre jer Rusija nije strana u ukrajinskom sukobu", prenijela je ruska novinska agencija RIA riječi Putinova glasnogovornika.

Ubrzo su se i burze 'ohladile', no najvažniji indeksi zadržali su se u pozitivnom području.

Komentirajte prvi

New Report

Close