‘U odnosu na indekse burzi u regiji, Crobex je relativno visoko vrednovan’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2014. u 10:57
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi drugi tjedan zaredom Crobex indeksi potonuli više od 2 posto pod pritiskom dobitonosnih prodaja i negativnog raspoloženja na inozemnim burzama, izbrisavši većinu dobitaka ostvarenih od početka godine.

Na Zagrebačkoj su burzi drugi tjedan zaredom Crobex indeksi potonuli više od 2 posto pod pritiskom dobitonosnih prodaja i negativnog raspoloženja na inozemnim burzama, izbrisavši većinu dobitaka ostvarenih od početka godine.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 2,32 posto, na 1.837 bodova, a Crobex10 za 2,60 posto, na 1.049 bodova.

Njihov tjedni pad donekle je ublažen u petak, kada je Crobex skočio 1,23 posto, prekinuvši tako 8-dnevni negativni niz tijekom kojeg je dotaknuo najnižu razinu od 12. kolovoza – kada je na zatvaranju iznosio 1.799 bodova.

Crobex10 u petak je ojačao 0,8 posto, prekinuvši 6-dnevni negativni niz.

Redovni promet dosegnuo je prošloga tjedna 64,3 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna više nego u prethodnom tjednu, koji je zbog blgdana bio skraćen za jedan radni dan.

"Na domaćem tržištu korekcija traje protekla dva tjedna, tijekom kojih je Crobex izgubio većinu ovogodišnjeg dobitka, a prošlotjedna korekcija na svjetskim burzama je također pridonijela negativnom sentimentu", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Od početka godine Crobex je sada u plusu za 2,4 posto, a Crobex10 za 5,6 posto. Usporedbe radi, još u rujnu Crobex je u odnosu na početak godine bio na dobitku 7,5, a Crobex10 11 posto.

Ova korekcija bila je opravdana, kaže Čićin-Šain, i s valuacijskog aspekta.

"U odnosu na indekse burzi u regiji, primjerice slovenskog SBITOP-a, Crobex je bio relativno visoko vrednovan gledaju li se multiple cijene dionice i zarade kompanija", navodi Čićin-Šain.

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica Valamar Rivijere, kojom je u MTP trgovanju ostvareno više od 11 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pritom korigirana na niže 1 posto, na 19,96 posto.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, s 5,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula gotovo 3 posto, na 330 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom HT-a, 4,6 milijuna kuna, a cijena joj je pritom pala 3,15 posto, na 157 kuna.

S 13 izdanja ostvaren je milijunski promet, a sva su zabilježila tjedni pad cijene, osim dionice Luke Ploče, koja je poskupila 1,22 posto, na 580 kuna.

Iz te su kompanije objavili da je njihova tvrtka Luka Ploče-Trgovina potpisala ugovor o podkoncesiji s tvrtkom Prvo plinarsko društvo-naftni terminali radi izgradnje i skladištenja spremnika za ukapljeni naftni plin (UNP). Taj bi ugovor trebao Prvom plinarskom društvu omogućiti investiciju od 25 milijuna eura u gradnju skladišta za UNP u Luci Ploče, kao prvog takve vrste u regiji koji će biti dostupan morskim putem.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica AD Plastika, s cjenovnim padom od 5,3 posto, na 120,75 kuna.

Znatnije je pala, za 4,6 posto, i cijena dionice Zagrebačke banke, završivši tjedan na 34,39 kuna.

Od ostalih poslovnih vijesti, početkom tjedna objavljeno je da za privatizaciju 50,08 posto državnog udjela u Hotelu Imperial nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda. Cijena te dionice tijekom tjedna pala je i na 433 kune, do bi se do kraja tjedna oporavila na 472,55 kuna, što je blagi porast na tjednoj razini od 0,12 posto.

"Izostanak obvezujućih ponuda ne iznenađuje, s obzirom da je tražena cijena od oko 66.000 eura po sobi značajno iznad medijana od 40.000 eura po sobi plaćenih u posljednje četiri hotelske transakcije u Hrvatskoj", smatra Čićin-Šain.

U idućim danima neizvjesno je daljnje kretanje Crobexa.

"S tehničkog aspekta, ukoliko se Crobex uspije zadržati iznad 200-dnevnog promičnog prosjeka, nadomak 1.800 bodova, povećava se vjerojatnost oporavka. Međutim, proboj te razine bi sugerirao nastavak korekcije", ocjenjuje Čićin-Šain.

S fundamentalnog aspekta, nadolazeća sezona objave poslovnih rezultata domaćih kompanija neće pomoći tržištu, jer se i dalje očekuje pad profitabilnosti, zaključuje Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close