ZSE: Crobexi potonuli gotovo dva posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2014. u 19:15
Thinkstock

Vrijednosti glavnih dioničkih indeksa Zagrebačke danas su oštro pale, za gotovo dva posto, nastavljajući višednevni negativni niz, uz i nadalje skroman obujam trgovanja.

Vrijednosti glavnih dioničkih indeksa Zagrebačke danas su oštro pale, za gotovo dva posto, nastavljajući višednevni negativni niz, uz i nadalje skroman obujam trgovanja.

Crobex indeks potonuo je za 1,98 posto, na 1.824,11 bodova. Nastavio je tako kliziti sedmi trgovinski dan uzastopce i sada je na najnižoj razini od 14. kolovoza kada je na zatvaranju iznosio 1.823,23 boda.

Crobex10 pada peti dan uzastopno, danas za 1,72 posto, na 1.046,11 bodova, što je njegova najniža razina od 5. rujna kada je trgovanje završio na 1.040,98 bodova.

Redovni promet sličan je jučerašnjem, nešto manje od 15 milijuna kuna, dok je milijunski promet ostvaren dionicama četiri kompanije.

"Sa splašnjavanjem optimizma iz rujna, nestalo je podrške na kupovnoj strani, pa domaće tržište već danima pada na malim prometima. Upravo zbog malih prometa, pad tržišta ne zabrinjava", ocjenjuje Irena Fištrek, brokerica i investicijska savjetnica u društvu Fima vrijednosnice.

Kako dodaje, zasad nema važnijih objava koje bi izazvale veći interes investitora niti na kupovnoj niti na prodajnoj strani. "Uskoro očekujemo poslovne rezultate domaćih kompanija za treće tromjesečje, koje će investitorima dati nove smjernice, pa bi se prema kraju godine tržište opet moglo pokrenuti", smatra Fištrek.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je na MTP tržištu ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala za 5,37 posto, na 19,20 kuna.

"Uz dobitonosne prodaje, cijena te dionice je pod pritiskom jer brojni investitori usklađuju limite unutar svojih portfelja nakon spajanja tri kompanije – Valamar Adrie, Valamar grupe i Riviere. Promjene u sentimentu očekujemo tek sredinom studenog, nakon što se održi skupština na kojoj će se odlučivati o uvrštenju Valamar Rivijere na Uređeno tržište ZSE, o buy-back programu i dividendi", navodi Fištrek.

Na službenom tržištu najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, gotovo 1,4 milijuna kuna. Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je danas pala za 4,43 posto, na 316,30 kuna.

Dionicom HT-a ostvareno je 1,2 milijuna kuna prometa, uz pad vrijednosti od 1,06 posto, na 159,30 kuna.

Nešto više od milijun kuna prometa imala je dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena smanjena za 4,41 posto, na 34,48 kuna.

Većini izdanja cijena je danas pala, a veće cjenovne gubitke među likvidnijim dionicama bilježe dionice tvrtke Končar-distributivni i specijalni transformatori kojoj je cijena potonula 6,97 posto, potom dionica Solarisa s minusom od 6,95 posto, Lošinjske plovidbe holdinga 6,92 posto, Đuro Đaković holdinga 6,85 posto, Medike 6,67 posto, Turisthotela 4,87 posto, Atlantske plovidbe 4,47 posto, Atlantic grupe 3,89 posto, Zvijezde za 3,31 posto, itd.

Među rijetkim pak dobitnicama ističe se dionica rapskog Imperijala s rastom cijene za 1,12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close