ZSE: Crobexi porasli, najveća dobitnica dionica Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 12:29
. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Oko podneva Crobex indeks bio je u plusu za 0,65 posto, na 1.818 bodova, a Crobex10 za 1 posto, na 1.036 bodova.

 Crobex indeksi Zagrebačke burze u četvrtak su ojačali drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem porasta cijene dionice Ine, nakon medijskih napisa da je američka Klesch grupa zainteresirana za otkup MOL-ovog udjela u Ini, no likvidnost je i dalje slaba.

Oko podneva Crobex indeks bio je u plusu za 0,65 posto, na 1.818 bodova, a Crobex10 za 1 posto, na 1.036 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,65 milijuna kuna, što je otprilike 650.000 kuna više nego jučer ovo doba.

"Trgovinski dan obilježavaju dvije značajne vijesti za tržište kapitala, i to o najavi društva Granolio da planira dokapitalizaciju putem IPO-a te zasad neprovjerena informacija o interesu američke Klesch grupe za kupnju udjela Ine od MOL-a", ističe Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast.

Granolio je najavio dokapitalizaciju putem inicijalne ponude dionica (IPO), a zatim i uvrštenje dionica na burzu u siječnju 2015. godine.

"Nakon što na tržištu dugo vremena nije bilo kvalitetnih korporativnih novosti, konačno nam stiže jedna dobra vijest za samo tržište i njegov razvoj", ocjenjuje Pavličević.

Danas su se, pak, u medijima pojavili napisi o interesu Klesch grupe za otkup cijelog paketa dionica koje MOL drži u Ini. Prema informacijama koje je agencija Bloomberg dobila iz dva anonimna izvora, Klesch grupa već provodi dubinsko snimanje (due diligence) u Ini.

"Dionica Ine na burzi je razvrstana u segment promatranja, dok se samo društvo ne očituje o navedenim napisima. S druge strane, iz Ine je jučer potkraj trgovinskog dana stigla i obavijest o oduzimanje dozvola za istraživanje na sva istražna polja zbog neispunjavanja ugovornih obveza", navodi Pavličević.

Dionicom Ine do podneva je ostvareno 53.400 kuna prometa, a sa skokom cijene za nešto više od 7 posto, na 3.699 kuna, najveća je dobitnica.

Najlikvidnija je, pak, povlaštena dionica Adrisa, sa 720.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 2,7 posto, na 360 kuna, pa je ujedno među likvidnijim izdanjima i najveća gubitnica.

Izraženiji cjenovni pad bilježi i dionica Zvijezde, za 2,4 posto, na 2,.800 kuna.

Istodobno nešto veći cjenovni rast bilježi dionica Zagrebačke banke, i to za 1,6 posto, na 36,5 kuna.

U međuvremenu, na europskim burzama najvažniji indeksi su u minusu. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC oko podneva bili su u minusu između 0,6 i 1,3 posto.

"Na inozemnim burzama nervozu ulagača pojačavaju negativne prognoze rasta za vodeća svjetska gospodarstva, rekordne vrijednosti burzovnih indeksa, ali i postupan oporavak cijena zlata. Uslijed toga, investitori će više u idućem razdoblju razmišljati o zaštiti prinosa nego o zauzimanju novih pozicija", zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close