ZSE: Crobexi porasli iznenađujuće snažnih 2,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2014. u 11:40
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi skočili 2,3 posto, iznenađujuće snažno s obzirom na fundamente, a hoće li se uspon cijena dionica nastaviti, ovisi o tome hoće li se nastaviti pojačana aktivnost investitora.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi skočili 2,3 posto, iznenađujuće snažno s obzirom na fundamente, a hoće li se uspon cijena dionica nastaviti, ovisi o tome hoće li se nastaviti pojačana aktivnost investitora.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,38 posto, na 1.866 bodova, ostvarivši dobitke osam dana uzastopno. Crobex10 skočio je, pak, 2,36 posto, na 1.058 bodova, ostvarivši pozitivni niz od sedam dana.

Redovni promet iznosio je 48,8 milijuna kuna, što je otprilike 18 milijuna više nego u prethodnom tjednu.

„I dok je početkom prošloga tjedna promet na domaćem tržištu dosezao dnevno i 15 milijuna kuna, pri kraju tjedna je splasnuo. Crobex indeks, pak, nakon sedam dana uzastopnog rasta, potkraj tjedna je stagnirao“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Kako ističe, posljednji uspon Crobexa pomalo je iznenađujući, s obzirom na fundamente.

„Kompanije, čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu, u drugom su ovogodišnjem tromjesečju zabilježile agregirani pad prihoda od prodaje za 6,3 posto, EBITDE za 12,1 posto i neto dobiti za 16,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iako je taj pad ublažen u odnosu na prethodno tromjesečje, i dalje je riječ o negativnom podatku“, navodi Mažurin.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 5,6 milijuna kuna i skokom cijene za 2,38 posto, na 152,2 kune.

HT je prošloga tjedna objavio da će iz poslovno uvjetovanih razloga tijekom rujna i listopada otkazati ugovore za oko 160 radnika. Objavio je, također, da je s Ericssonom potpisao ugovor kojima se regulira pružanje usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture na razdoblje od pet godina, a istodobno je potpisan i ugovor o prijenosu HT-ove tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje u kojoj se obavljaju ti poslovi, koje će od 1. rujna za HT obavljati Ericsson. HT-ovih 640 zaposlenika koji rade na tim poslovima prijeći će u novoosnovanu kompaniju kćer Ericssona Nikole Tesle, pod imenom Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o.

Po likvidnosti, slijedi dionica Valamar Adrije, s prometom od 5,13 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,93 posto, na 217 kuna.

Milijunski promet prošloga je tjedna ostvarilo ukupno 15 izdanja, pri čemu se znatnije trgovalo još i dionicama Leda te Podravke, kojima je ostvaren promet veći od 4,5 milijuna kuna.

Pritom je dionica Podravke poskupjela 5,2 posto, na 312 kuna, a Leda 0,70 posto, na 8.920 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveći dobitak bilježi dionica Dalekovoda, čija je cijena skočila 15,6 posto, na 18,84 kune, uz 102.000 kune prometa.

Znatnije je porasla i cijena dionice Ilirije, za 7,25 posto, na 555 kuna, uz 1,8 milijuna kuna prometa. Tom dionicom od ponedjeljka trgovat će se po modalitetu redovite trgovine, izvijestila je Zagrebačka burza.

Po dobitku se ističe i dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 4,7 posto, na 1.425 kuna, uz 1,3 milijuna kuna prometa.

Dionica Atlantic grupe dosegnula je novi povijesni rekord, završivši trgovanje u petak na 1.020 kuna, što je skok njezine cijene za više od 5 posto u odnosu na tjedan ranije. Njome je ostvareno 1,1 milijun kuna prometa.

Najveći cjenovni pad, pak, zabilježila je dionica Sunčanog Hvara, za 7,22 posto, na 232 kune, uz 1,85 milijuna kuna prometa.

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene izdvaja se i dionica Petrokemije, za 2,81 poste, na 36,98 kuna, uz 436.000 kuna prometa.

Petrokemija je u četvrtak objavila poziv dioničarima za upis novih redovnih dionica u drugom krugu dokapitalizacije, koji će trajati do 27. kolovoza. Pravo na upis u drugom krugu imaju dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu. U prvom krugu, od ponuđenih 16,67 milijuna novih redovnih dionica, postojeći dioničari upisali su i uplatili 434.733 dionica.

„Ne nastavi li se pojačana aktivnost investitora, kao što smo imali prilike vidjeti početkom prošloga tjedna, ne vidim fundamentalnih razloga da Crobex nastavi uspon idućih dana“, ocjenjuje Mažurin.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle zahvaljujući splašnjavanju geopolitičkih napetosti, boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 2 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,7, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 4.538 bodova. To je treći tjedan zaredom kako ti indeksi rastu i njihov najveći skok još od travnja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE porastao je 1,3 posto, dok je frankfurtski DAX ojačao 2,7, a pariški CAC 0,1 posto.

„Idućih dana nove smjernice investitorima dat će objave najnovijih podataka s američkog tržišta nekretnina, o narudžbama trajnih dobara te BDP-u za drugo tromjesečje, dok se za eurozonu očekuju podaci o nezaposlenosti i inflaciji. Kretanja na globalnim tržištima bit će i pod utjecajem geopolitičkih zbivanja“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close