ZSE: Crobexi porasli četvrti tjedan zaredom

Autor: Poslovni.hr/H , 14. lipanj 2015. u 09:40
Foto: Thinkstock

Crobex indeks protekloga je tjedna porastao 0,68 posto, na 1.753 boda, dok je Crobex10 ojačao skromnih 0,07 posto, na 1.024 boda.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli četvrti tjedan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine od početka svibnja, zahvaljujući među ostalim jačanju cijene povlaštene dionice Adrisa.

Crobex indeks protekloga je tjedna porastao 0,68 posto, na 1.753 boda, dok je Crobex10 ojačao skromnih 0,07 posto, na 1.024 boda.

Oba indeksa na najvišim su razinama od 5. svibnja, kada je Crobex na zatvaranju iznosio 1.755 boda, a Crobex10 1.033 boda.

Redovni promet iznosio je 54,4 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego tjedan dana prije. Uz to, ostvareno je još 4,1 milijun kuna u blok transakciji dionicom Leda, po cijeni od 8.200 kuna.

"Protekli tjedan na domaćem tržištu kapitala bio je zanimljiv, barem što se tiče korporativnih vijesti. Crobexi su ojačali, zabilježivši rast četvrti tjedan zaredom, potaknuti između ostalog i povlaštenim izdanjem Adrisa, koje je nastavilo rasti nakon što je početkom lipnja kompanija objavila da će svoje duhansko poslovanje prodati BAT-u", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Povlaštenom dionicom Adrisa prošloga je tjedna ostvareno 8,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,58 posto, na 386 kuna. Redovnim izdanjem Adrisa protrgovano je, pak, 3,7 milijuna kuna, uz rast cijena za 1 posto, na 483 kune.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 10,55 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,62 posto, na 314 kuna.

Podravka je objavila da je na sudu provedeno povećanje temeljnog kapitala, kao i da je ugovorila klupski kredit od 58 milijuna eura kojim će prvenstveno financirati preuzimanje slovenskog Žita i tako kroz konsolidaciju i okrupnjavanje postati tržišni lider u još nekoliko segmenata.

Od poslovnih vijesti izdvaja se objava Valamar Riviere o kupnji većinskog udjela Hotela Baška na Krku. Vrijednost transakcije je 23,20 milijuna eura, a njezino zaključivanje očekuje se do kraja lipnja. Tom dionicom od četvrtka se trguje i bez prava na sudjelovanje u isplati dividende od 0,55 kuna po dionici.

Uz 4,7 milijuna kuna prometa, ta je dionica poskupila oko 1 posto, na 20,73 kune.

Znatnije se trgovalo i dionicom Kraša, kojom je ostvareno gotovo 3 milijuna kuna prometa, a po rastu cijene za 7,14 posto, na 450 kuna, bila je najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima.

"Dionica Kraša u fokusu je kupaca od srijede, nakon što je Uprava sazvala glavnu skupštinu za 29. kolovoza, na kojoj će dioničari odlučivati od isplati 10 kuna dividende po dionici", navodi Čićin Šain.

Više od 7 posto, na 600 kuna, poskupila je i dionica PBZ-a, uz 287.000 kuna prometa.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) objavila je u srijedu da je potpisala sporazum o prodaji svog 20,9-postotonog vlasničkog udjela u PBZ-u talijanskoj banci Intesi Sanpaolo (ISP), većinskoj vlasnici PBZ-a. Transakcija će biti obavljena 16. lipnja, a EBRD će prodati svih 3.981.990 dionica PBZ-a koje ima u vlasništvu ISP-u.

Najveća dobitnica bila je prošloga tjedna dionica Liburnia Rivijere, s rastom cijene za 11 posto, na 4.498 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Jadroplova, s padom cijene za gotovo 18 posto, na 41 kunu. Slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene za 10,5 posto, na 25,83 kune.

Znatno je pala i cijena dionica Badela 1862, za 10 posto, na 26 kuna, nakon što je početkom tjedna Uprava objavila da je odlučila poništiti javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju.

Cijena dionice HT-a oslabila je, pak, 0,64 posto, na 155,2 kune, uz 3 milijuna kuna prometa.

"Iako su fundamentalni izgledi poboljšani nakon što je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije, i dalje prevladavaju silazni rizici po Crobex, uslijed negativnih tehničkih izgleda te relativno visokih valuacijskih razina", zaključuje Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close