ZSE: Crobexi pali treći tjedan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2014. u 12:47
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U fokusu investitora bila je i dionica Jadranske banke, nakon što je objavljeno da je slovenski proizvođač voća i povrća Eta stekao 6,8 posto udjela u toj banci. Uz promet od 4 milijuna kuna, cijena joj je skočila 4,44 posto, na 940 kuna.

Indeksi Zagrebačke burze prošli su tjedan nastavili negativni niz, već treći uzastopno, izbrisavši većinu dobitaka od početka godine, no uz nešto veći promet, ponajviše zahvaljujući dionicama Luke Ploče i Leda.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna za 0,91 posto, na 1.815 bodova, a Crobex10 za 1,16 posto, na 1.028 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 60 milijuna kuna, što je oko 17 milijuna više nego u tjednu ranije.

"Crobex je treći tjedan zaredom završio u blagom minusu, što je stabilizacija u odnosu na oštru korekciju iz prve polovice listopada. Izbrisao je većinu ovogodišnjih dobitaka, te se trenutno nalazi 6 posto ispod svog ovogodišnjeg maksimuma od 1.930 bodova", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Od početka godine Crobex je još na dobitku 1,2 posto, a Crobex10 3,4 posto.

Najveći promet protekloga tjedna bio je ostvaren dionicom Luke Ploče, 16,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,33 posto, na 714 kuna.

Slijedi dionica Leda, s prometom od 10,5 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,6 posto, na 8.450 kuna.

Dionicom Valamar Riviere, pak, ostvareno je 5,7 milijuna kuna prometa, uz rast njezine cijene za 0,7 posto, na 19,94 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Jadranske banke, nakon što je objavljeno da je slovenski proizvođač voća i povrća Eta stekao 6,8 posto udjela u toj banci. Uz promet od 4 milijuna kuna, cijena joj je skočila 4,44 posto, na 940 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 3,5 milijuna kuna, čija je cijena ojačala 0,15 posto, na 158,12 kuna.

Atlantic Grupa prošle je srijede izvijestila da je potpisala ugovor o potpunom preuzimanju srbijanske tvrtke Foodland d.o.o., koje će formalno stupiti na snagu nakon dobivanja odobrenja Srpske komisije za zaštitu konkurencije. Odobrenje regulatora očekuje se početkom iduće godine, kaže se u priopćenju, u kojem se ne navodi cijena tog posla.

No, cijena dionice Atlantica nije znatnije reagirala, spustivši se 0,5 posto, na 1.010 kuna, uz promet od 513.000 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Kaštelanskih staklenika, s padom cijene za 20,45 posto, na 430 kuna. Znatnije cjenovne gubitke pretrpjele su i dionice Hotela Maestral, za 4,55 posto, Podravke, za 4,21 posto, SN Holdigna, za 4,07 posto, te Dalekovoda, za 4,5 posto.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Đure Đaković Holdinga, sa skokom cijene za 21 posto, na 43,65 kuna, i uz 1,4 milijuna kuna prometa.

Znatniji dobitak ostvarila je i dionica Petrokemije, oko 10 posto, ponajviše zahvaljujući skoku cijene početkom tjedna uslijed medijskih špekulacija da su iranski investitori zainteresirani za njezinu privatizaciju. Petrokemija, međutim, u svom priopćenju nije to niti potvrdila niti demantirala.

"Iako je negativan momentum na domaćem tržištu usporio, iz tehničke perspektive i dalje prevladavaju pritisci prema testu podrške na 1.800 bodova", zaključuje Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close