ZSE: Crobexi nastavili višednevni uspon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2014. u 14:05
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi indeksi danas nastavili višednevni uspon tijekom kojeg su ojačali za više od 4 posto, uz solidan promet.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi indeksi danas nastavili višednevni uspon tijekom kojeg su ojačali za više od 4 posto, uz solidan promet.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,28 posto, na 1.935 bodova, ojačavši deveti dan uzastopno. U tome razdoblju ostvario je dobitak od 4,13 posto, te se nalazi na najvišoj razini od 6. svibnja 2013., kada je na zatvaranju dosegnuo 1.947 bodova.

Crobex10 bio je na dobitku 0,45 posto, na 1.110 bodova. Ojačao je u osam od posljednjih devet trgovinski dana, i to za 4,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Crobexi nastavljaju uspon, uz solidan promet. Ustvari, tijekom cijelog rujna vidljivi su pojačani volumeni trgovanja. Najave uvođenja oporezivanja kamata na štednju i moguće izdavanje 'narodnih obveznica' usmjeravaju pažnju štediša dijelom i na tržište kapitala, pa bi burzovni prometi mogli i dalje rasti“, ističe Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast.

Kako dodaje, investitori nastavljaju ulagati u dionice kompanija koje uspješno posluju i imaju perspektivu na tržištu.

„Primjetno je da sve više investitora prati fundamente kompanija i da kupuju dionice fundamentalno podcijenjenih kompanija“, smatra Pavličević.

Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Atlantic grupe, u visini od 2,26 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 0,83 posto, na 997,12 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Valamar Adrije holdinga, pri čemu joj je cijena također ojačala 0,83 posto, na 269 kuna.

Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 909.000 kuna prometa, a cijena joj je skočila 1,27 posto, na 166,98 kuna.

Najveće dobitnice su dionice Auto Hrvatske, sa skokom cijene za 7,52 posto, na 543 kune, te Luke Rijeka, za 6,17 posto, na 81 kunu.

Najveći pad cijene zabilježila je, pak, dionica Ingre, za 6,53 posto, na 2,29 kuna. Znatnije je potonula i cijena dionice ACI-ja, za 5,3 posto, na 5.600 kuna.

Ta tvrtka sazvala je izvanrednu skupštinu za 30. listopada, na kojoj će dioničari, između ostaloga, ispraviti odluku s glavne skupštine održane u srpnju. Tom odlukom u državni je proračun uplatila 1,85 milijuna kuna na ime dividende iz dobiti ostvarene 2013. godine, što je 390 tisuća više nego je bilo propisano odlukom Vlade, pa će taj novac sad preusmjeriti na isplatu dividende ostalim dioničarima.

Na europskim se burzama, pak, oprezno trguje. Londonski Ftse bio je u minusu 0,09 posto, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,38 posto, a pariški CAC 0,28 posto.

„Europske, a posebice američke burze, i dalje su u rastućem trendu, unatoč korekciji prethodnih dana koja je posljedica slabijih gospodarskih pokazatelja u eurozoni i političke situacije prouzročene zračnim udarima na ISIL, što je investitore potaknulo na unovčavanje ostvarenih dobiti“, zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close