ZSE: Crobexi klize i dalje, ne očekuju se znatnije promjene

Autor: Poslovni.hr/H , 04. prosinac 2014. u 13:29
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi kliznuli šesti dan zaredom uz slabu aktivnost ulagača, a sudeći po izostanku važnijih poslovnih vijesti, ni do kraja dana ne očekuju se znatnije promjene.

 Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi kliznuli šesti dan zaredom uz slabu aktivnost ulagača, a sudeći po izostanku važnijih poslovnih vijesti, ni do kraja dana ne očekuju se znatnije promjene.

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,07 posto, na 1.770 bodova, što je njegova najniža razina od 11. lipnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.765 bodova.

Istodobno, Crobex10 oko podneva bio je u padu 0,13 posto, na 1.019 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u srijedu u ovo doba.

"Trgovinski dan obilježavaju nastavak niske aktivnosti ulagača i daljnji pritisak na dioničke indekse. Trenutno je jedino dionicom HT-a ostvaren promet iznad milijun kuna, zahvaljujući jednoj transakciji u kojoj je vlasnika promijenilo 10.000 dionica u jednom paketu", kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 1,92 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 154,2 kune.

Slijedi dionica Podravke, s prometom od 434.000 kuna, i blagim cjenovim padom, od 0,09 posto na 276 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima do podneva je bila redovna dionica Adrisa, s padom cijene za 2,37 posto, na 371 kunu.

Najveća je dobitnica, pak, dionica Zvijezde, s rastom cijene za 3,22 posto, na 2.948 kuna te Excelsa nekretnine, za 2,85 posto, na 112 kune.

"Izostanak korporativnih vijesti nagovještava da do kraja dana neće biti većih oscilacija Crobexa", dodaje Pavličević.

Na europskim burzama cijene dionica danas su u blagom plusu, pri čemu su londonski Ftse, parički CAC i frankfurtski DAX u plusu između 0,03 i 0,47 posto.

"Europske burze, nakon rasta utemeljenog na špekulacijama, očekuju današnje zaključke sa zasjedanja ECB-a i potvrdu njihovih namjera vezanih uz popuštanje monetarne politike s ciljem poticanja gospodarskog rasta eurozone. Do kraja godine mogli bismo vidjeti nove rekordne vrijednosti američkih i europskih indeksa, osobito ako se okrenu trendovi u energetskom sektoru, koji je pod pritiskom niskih cijena nafte", zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close