ZSE: Crobexi blago porasli, uz velik promet dionicama Adrisa

Autor: Poslovni.hr/H , 23. listopad 2014. u 13:10
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 13 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego jučer u ovo doba.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas blago porasli, nastavljajući uspon od jučer, a po prometu i rastu cijena ističu se dionice Adris Grupe i Kaštelanskih staklenika.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,05 posto, na 1.852 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,40 posto, na 1.064 boda, nakon što su jučer oba indeksa skočila više od 1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 13 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, 10,3 milijuna kuna, do podneva je ostvaren povlaštenom dionicom Adris grupe, a cijena joj je porasla gotovo 4 posto, na 344 kune.

S prometom od oko pola milijuna kuna slijedi dionica Kaštelanskih staklenika sa skokom cijene za 57 posto, na 551 kunu. Već je jučer cijena dionice Kaštelanskih staklenika skočila više od 50 posto, nakon što je tvrtka objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju, a u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Ostalim dionicama do podneva je ostvaren vrlo mršav promet, a cijene većine njih u silaznoj su putanji.

"Nedostatak vijesti iz kompanija, nastavak negativnih trendova u građevini i projekcije o većem padu bruto domaćeg proizvoda nego što se prvotno očekivalo ne mogu pozitivno utjecati na tržište kapitala. Danas se po rastu cijena ističu samo dionice Adris Grupe i Kaštelanskih staklenika", kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u tvrtki Rast.

A na europskim se burzama danas trguje vrlo nesigurno. Na početku dana cijene su dionica oštro pale, jer je ulagače razočarao jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu, da bi kasnije znatno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo makroekonomskim pokazateljima iz eurozone.

No, kasnije su dobici splasnuli, pa su oko 12,00 sati frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,4 i 0,6 posto, dok je londonski FTSE pao 0,4 posto.

"Tri četvrtine američkih kompanija koje su dosad objavile poslovne rezultate ostvarile su u trećem tromjesečju veću dobit nego što se očekivalo. No, pad cijena nafte i jučerašnja pucnjava u kanadskom parlamentu prekinuli su pozitivan trend na Wall Streetu. Tračak nade u sumornoj atmosferi na europskim burzama mogla bi predstavljati najava nove Europske komisije o pokretanju investicijskog paketa vrijednog 300 milijardi eura do kraja godine", zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close