ZSE: Crobex zaronio ispod 1.900 bodova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2014. u 14:06
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Uz skroman promet, Crobex indeks Zagrebačke burze u prijepodnevnom trgovanju spustio se ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova po prvi puta od 18. rujna, pod pritiskom pada cijena većine najlikvidnih dionica.

Uz skroman promet, Crobex indeks Zagrebačke burze u prijepodnevnom trgovanju spustio se ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova po prvi puta od 18. rujna, pod pritiskom pada cijena većine najlikvidnih dionica.

Oko 12,30 sati Crobex indeks bio je u minusu 0,63 posto, na 1.897 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,77 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,15 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u utorak u ovo doba.

„U uvjetima relativno skromnog prometa u odnosu na protekle dane te jučerašnjeg neradnog dana, ne iznenađuje današnji dosta slab trgovinski dan. I tijekom ostatka dana fokus investitora mogao bi biti usmjeren na svega nekoliko dionica, a indeksi bi mogli ostati u crvenom teritoriju", kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast.

Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Podravke, oko 400.000 kuna, a cijena joj je potonula 2,7 posto, na 324 kune.

Slijedi dioncia HT-a s ostvarenih 322.000 kuna prometa i padom cijene za 0,35 posto, na 163,36 kuna.

Promet iznad 300.000 kuna još je ostvaren dionicom AD Plastika, a cijena joj je pala 0,94 posto, na 128 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima je dionica Petrokemije, s padom cijene za 3,44 posto, na 30 kuna.

S druge strane, po dobitku se ističe dionica Sunčanoga Hvara, čija je cijena skočila 34 posto, na 21,49 kuna.

Pavličević dodaje da investitori i nadalje ostaju oprezni, jer unatoč rastu indeksa, još uvijek nisu uvjereni da postoji i fundamentalna podloga za daljnji rast cijena dionica.

"Stoga se s nestrpljenjem očekuju objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje", kaže Pavličević.

A na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine u dva mjeseca, jer ulagači vjeruju da Fed neće povećati kamate dok američko gospodarstvo ne bude čvrsto na putu oporavka.

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu po najvećoj dnevnoj stopi u ovoj godini, više od 1,6 posto. A oporavak Wall Streeta zahvaljuje se zabilješkama s nedavne sjednice američke središnje banke, koje pokazuju da su čelnici Feda zabrinuti zbog mogućeg negativnog utjecaja snažnog rasta tečaja dolara na inflaciju u SAD-u i usporenog rasta europskih i azijskih gospodarstava.

Iz toga su ulagači izvukli zaključak da Fed ne kani povećati cijenu novca dok ne bude siguran da je gospodarstvo čvrsto na putu rasta kako bi se oporavak mogao nastaviti i bez monetarnih poticaja.

Zahvaljujući tome, londonski FTSE indeks bio je oko 12,30 sati na dobitku 0,35 posto, na 6.506 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,10 posto, na 9.095 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.182 boda.

"MMF-ove snižene procjene rasta za neke od najvećih svjetskih gospodarstava za ovu i iduću godinu, s posebnim naglaskom na eurozonu, potaknuli su jučer daljnju rasprodaju dionica na europskim buzrama. No, s druge strane, najave iz američkog Feda o zadržavnju postojeće labave monetarne politike dulje nego što se očekivalo potaknule su jak rast dionica na Wall Streetu, što se danas prelilo i na europska tržišta", zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close