ZSE: Crobex u minusu peti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2014. u 13:53
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u minusu uz slab obujam trgovanja, pri čemu je Crobex oslabio peti dan zaredom, skliznuvši na najnižu razinu od sredine rujna.

Na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u minusu uz slab obujam trgovanja, pri čemu je Crobex oslabio peti dan zaredom, skliznuvši na najnižu razinu od sredine rujna.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,29 posto, na 1.875 boda. Nastavio je tako kliziti peti dan uzastopno, i sada je na najnižoj razini od 16. rujna, kada je na zatvaranju iznosio 1.868 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,16 posto, na 1.075 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna manje nego u petak u ovo doba.

"Na domaćem tržištu Crobexi su danas u blagom padu, uz slabu likvidnost. Najviše su u fokusu investitora dionice HT-a, Hotela Imperiala i Atlantske plovidbe", kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, glavna je vijest da za kupnju većinskog državnog udjela od 50,08 posto u Hotelima Imperial nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda te da će se pripremiti novi natječaj za njegovu prodaju.

Nakon prošlotjedne korekcije za nešto više od 10 posto, cijena dionice Hotela Imperial pala je do podneva 4,2 posto, na 460 kuna, uz 410.000 kuna prometa.

Najlikvidnija je, sa 467.000 kuna proemta, do podneva bila dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,67 posto, na 161,5 kuna.

Nešto više trguje se još i dionicom Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 371.000 kuna prometa. Cijena joj je potonula 5,23 posto, na 330,12 kuna, pa je među likvidnijim izdanjima i najveća gubitnica.

S druge strane, po dobitku se ističe dionica Petrokemije, čija je cijena do podneva ojačala 2,9 posto na 28,74 kuna.

"U nedostatku poslovnih vijesti, investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama, na kojim prevladava mješovito raspoloženje", navodi Matić.

I dok su jutros na azijskim burzama cijene dionica pale, na europskim su burzama, nakon početnih gubitaka, najvažniji indeksi trenutačno u plusu. Oko podneva su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX bili na dobitku između 0,1 i 0,4 posto.

"Investitore i dalje zabrinjava usporavanje rasta u vodećim svjetskim gospodarstvima. Ipak, na tržišta donekle pozitivno utječju dobri pokazatelji Kine – bolji od očekivanja podaci o njezinom izvozu i uvozu u rujnu", kaže Matić.

Od domaćih makroekonomskih izvješća, u srijedu se očekuje objava broja izdanih dozvola za građenje u kolovozu, a na svjetskoj razini, u utorak ZEW indeks povjerenja investitora u listopadu u Njemačkoj i podatak o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u kolovozu, a u srijedu o prometu u maloprodaji u SAD-u u rujnu", zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close