ZSE: Crobex pao sedmi tjedan, od početka godine u minusu 2 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2014. u 12:24
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeks Zagrebačke burze pao je i prošloga tjedna, već sedmoga zaredom, a negativan trend mogao bi se nastaviti, sudeći po tehničkoj slici tržišta i suši vijesti iz domaćeg korporativnog sektora.

 Crobex indeks Zagrebačke burze pao je i prošloga tjedna, već sedmoga zaredom, a negativan trend mogao bi se nastaviti, sudeći po tehničkoj slici tržišta i suši vijesti iz domaćeg korporativnog sektora.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna jedan posto, na 1.758 bodova, najnižu razinu od 9. lipnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.739 bodova. Nakon sedam tjedana neprestanog pada, sada je u odnosu na početak godine u minusu 2 posto.

Crobex10 oslabio je, pak, prošloga tjedna 1,22 posto, na 1.012 bodova. No, u odnosu na početak godine još je u plusu, za 1,72 posto.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 100 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u tjednu ranije. Blok transakcijom povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je još 3,42 milijuna kuna prometa.

"Protekli tjedan likvidnost je bila nešto veća nego u tjednu ranije. U prosjeku se dnevno kretala oko 14 milijuna kuna, za što je najzaslužniji povećani promet dionicama SN Holdinga u srijedu", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionicom SN Holdinga prošloga je tjedna ostvaren najveći promet, gotovo 29 milijuna kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,25 posto, na 233 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 10,1 milijun kuna prometa i padom cijene za 1,59 posto, na 154 kune.

Znatniji promet, 4,23 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Leda, čija je cijena porasla 3 posto, na 8.350 kuna.

Po gubitku među likvidnijim izdanjima izdvajaju se dionice Lošinjske plovidbe, s padom cijene za 15,5 posto, na 190 kuna, zatim Vira, s padom cijene za 9,14 posto, na 326,9 kuna, te Uljanik plovidbe, za 7,1 posto, na 150,49 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, čija je cijena pala nešto više od 5 posto, na 328,1 kunu, a znatniji cjenovni pad bilježi i dionica AD Plastika, za 4,4 posto, na 103,98 kuna.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Hidroelektre niskogradnje, čija je cijena skočila gotovo 60 posto, na 26,49 kuna.

Ta je tvrtka dobila novu Upravu – Ivan Kršić je novi predsjednik, a Mateo Čagalj član – a mediji pišu da je to potvrda dolaska novoga strateškog partnera. Vjeruje se da je riječ o Sergeju Gljadelkinu, vlasniku austrijskog Avenue Holdingsa, koji je nedavno dokapitalizacijom preuzeo većinski udjel u IGH.

Po dobitku slijedi dionica Kaštelanskih staklenika, sa skokom cijene za gotovo 34 posto, na 500 kuna, a potom dionica Varteksa, čija je cijena porasla 13,4 posto, na 27 kuna, uz 2,5 milijuna kuna prometa.

Od vijesti se izdvaja i ta da je Hrvatska poštanska banka (HPB) odustala od izdanja podređenih obveznica u vrijednosti od 60 milijuna eura jer iskazani interes investitora ne osigurava u potpunosti realizaciju zacrtanih ciljeva. Novcem od obveznica HPB je htio pojačati kapitalne pozicije oslabljene rezervacijama i uskladiti se sa zahtjevima Hrvatske narodne banke.

Letargično trgovanje moglo bi se nastaviti i idućega tjedna, no Crobex bi mogao nastaviti korekciju, smatra Čićin-Šain.

"Tehnička slika pokazuje da je 20-dnevni pomični prosjek Crobexa pao ispod njegovog 200-dnevnog promičnog prosjeka po prvi puta od srpnja ove godine, što sugerira da će se njegova korekcija nastaviti", ocjenjuje Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close