ZSE: Crobex nema snage za oporavak, ali ni prostora za veći pad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 09:26
Foto: Thinkstock

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Bez obzira na smjer kretanja inozemnih tržišta, indeksi Zagrebačke burze i danas bi mogli stagnirati jer nemaju snage za snažniji oporavak, a već su na toliko niskim razinama da nema previše prostora niti za daljnji oštriji pad.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,36 posto, na 1.740 bodova, odmaknuvši se tako od najniže razine od kraja 2012. godine. Crobex10 ojačao je, pak, 0,63 posto, na 983 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,2 milijuna kuna, otprilike isto kao i dan ranije.

Milijunske su promete zabilježile tek dvije dionice. Uz promet od 1,1 milijun kuna, cijena dionice Podravke porasla je 0,33 posto, na 291 kunu.

Dionica HT-a poskupila je, pak, uz promet od 1,08 milijuna kuna, 0,43 posto, na 164,80 kuna.

Cijena dionice Atlantic Grupe porasla je, pak, 0,78 posto, na 770 kuna, nakon što je ta kompanija najavila da u sklopu programa stjecanja vlastitih dionica tijekom 2014. godine planira kupiti do 11.000 dionica.

„Crobex indeks jučer se ponešto oporavio s najniže razine od kraja 2012. godine. I dok nema snage za jači rast, smatram da je tržište sad već toliko palo, da nema prostora ni za neku daljnju jaču korekciju“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Stoga bi, smatra, bez obzira na kretanja na inozemnim burzama, Crobex danas mogao stagnirati, neovisno o tome hoće li obujam trgovanja biti veći ili manji.

A na Wall Streetu su u utorak, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, cijene dionica porasle drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među kojima Coca-Cole.

Dow Jones indeks ojačao je 0,55 posto, na 16.262 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 1.842 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 4.034 boda.

Većinu dana indeksi su proveli u negativnom području jer su ulagači nesigurni nakon oštrog pada cijena dionica prošloga tjedna.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, a ulagače je osim dobitaka na Wall Streetu ohrabrio i nešto veći rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo.

U prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod porastao je 7,4 posto na godišnjoj razini, nešto više od očekivanih 7,3 posto.

„Puno se na inozemnim tržištima priča o prenapuhanim cijenama dionica. Ima u tome istine, no sve dok ima jeftinog novca zahvaljujući središnjim bankama, nema razloga niti za oštriji pad burzi. Jedino što bi u ovome trenutku moglo izazvati oštriju korekciju jest intenziviranje krize u Ukrajini“, zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close