ZSE: Crobex nastavio uspon osmi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2014. u 13:15
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada dobro raspoloženje među investitorima, pri čemu su Crobex indeksi dosegnuli nove najviše razine od prve polovice prošle godine, a promet je i nadalje solidan.

Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada dobro raspoloženje među investitorima, pri čemu su Crobex indeksi dosegnuli nove najviše razine od prve polovice prošle godine, a promet je i nadalje solidan.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,36 posto, na 1.929 bodova, ojačavši osmi dan uzastopno. Na najvišoj je razini od 7. svibnja 2013., kada je na zatvaranju iznosio 1.931 bod.

Crobex10 bio je istodobno na dobitku 0,41 posto, na 1.105 bodova, najvišoj razini od 3. travnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.106 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 8,9 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu i dalje vlada optimizam. Crobex je tijekom jutra dotaknuo čak 1.931,77 bodova. Dobro raspoloženje investitora i dalje podupiru špekulacije vezane uz Adris o mogućoj prodaji duhanskog poslovanja i fokusiranju poslovanja na turizam i širenje u regiju na području osiguranja“, ističe Irena Fištrek, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Fima vrijednosnice.

Kako dodaje, pojačana aktivnost investitora u posljednje vrijeme može se tražiti u najavljenom oporezivanju kamata na štednju.

„S obzirom na najave oporezivanja kamata na štednju od iduće godine, moguće je da je dio investitora započeo seliti svoju štednju iz banaka na tržište kapitala, budući da se kapitalna dobit u Hrvatskoj još uvijek ne oporezuje“, zaključuje Fištrek.

Povlaštena dionica Adrisa, nakon jučerašnjeg dobitka od 2,55 posto, danas je nastavila uspon, ojačavši do podneva 0,74 posto, na 370 kuna, uz 340.000 kuna prometa.

Mediji su jučer objavili da je Adris grupa donijela stratešku odluku o prodaji TDR-a koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine. Iz Adris grupe nisu željeli to komentirati, ali su poručili da dugoročno nisu u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost duhanskom dijelu svog poslovanja.

Najveći promet ostvaren je danas dionicom HT-a, 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,47 posto, na 165 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamar Adrije Holdinga, čija je cijena porasla 2,5 posto, na 268 kuna.

Najveće dobitnice su, pak, dionice Kraša, sa skokom cijene za 8,4 posto, nadomak 368 kuna, te Lošinjske plovidbe Holdinga, za 5,34 posto, na 236,2 kune.

Dionica Ine danas je zabilježila pad cijene za 0,45 posto, na 3.950 kuna. Na današnjoj sjednici Uprava Ine mogla bi razmatrati budućnost svog rafinerijskog poslovanja, dok su se jutros radnici sisačke rafinerije spontano okupili oko upravne zgrade Ine u Zagrebu, izražavajući nezadovoljstvo mogućom odlukom o zatvaranju rafinerije u Sisku.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close