ZSE: Blagdani su gotovi, što sada?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2013. u 10:37
Thinkstock

Nakon produženog blagdanskog vikenda i dobre tromjesečne izvedbe Crobexa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, kao i na inozemnim tržištima.

Nakon produženog blagdanskog vikenda i dobre tromjesečne izvedbe Crobexa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, kao i na inozemnim tržištima.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,19 posto, na

2.007 boda, a Crobex10 0,35 posto, na 1.114 bodova.

Oba indeksa ostvarila su dobitke treći mjesec zaredom. U ožujku je Crobex porastao 3,2, a Crobex10 2,5 posto.

Od početka godine Crobex je, pak, u plusu 15,3, a Crobex10 14,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna otprilike 56 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Domaće tržište vjerojatno će slijediti sentiment s inozemnih burzi, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti. Ne očekujemo ni veći obujam trgovanja, stoga bi Crobexi mogli stagnirati, najvjerojatnije s negativnim predznakom“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina jer je ulagače pokolebalo slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u na kraju prvog tromjesečja.

Dow Jones indeks oslabio je 0,04 posto, na 14.572 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 1.562 boda, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 3.239 bodova.

S&P 500 indeks nije se dugo zadržao na rekordnoj razini, dosegnutoj u četvrtak, jer posljednji makroekonomski podaci ne podržavaju rast cijena dionica.

Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u skliznuo je u ožujku s 54,2 na 51,3 boda, najnižu razinu u tri mjeseca.

Na azijskim i europskim burzama jutros se zbog toga trguje oprezno.

„Zbog slabih makroekonomskih pokazatelja, ali i unovčavanja dobiti nakon dobre tromjesečje izvedbe, američki burzovni indeksi jučer su oslabili, dok danas terminski indeksi upućuju na stagnaciju cijena. Zbog svega toga, danas bi i na europskim tržištima moglo prevladati blago negativno raspoloženje“, navodi Franin.

Kako dodaje, nove smjernice investitorima danas će dati PMI indeks aktivnosti u europskom industrijskom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close