Dionica Dalekovoda među najvećim prošlotjednim dobitnicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2015. u 11:54
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna u mirnom trgovanju Crobex indeksi ojačali, no to im je tek drugi pozitivni tjedan u posljednjih deset.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna u mirnom trgovanju Crobex indeksi ojačali, no to im je tek drugi pozitivni tjedan u posljednjih deset.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,69 posto, na 1.721 bod, a Crobex10 za 0,85 posto, na 1.007 bodova.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 46 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna više nego u tjednu ranije.

"Prošloga je tjedna na domaćem tržištu zaustavljen negativni trend Crobexa, no to im je tek drugi pozitivni tjedan u posljednjih deset. Općenito, tjedan za nama prošao je bez većih uzbuđenja, a istaknuti se može najava Dalekovoda o dobivanju velikih poslova te protuprijedloga RBA mirovinskog za uvećanje dividende HT-a", ističe Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Dalekovod bi u Norveškoj mogao dobiti dva velika posla ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna eura, a konačna odluka očekuje se uskoro. Dionica Dalekovoda bila je među najvećim prošlotjednim dobitnicama, sa skokom cijene za 14,5 posto, na 17,5 kuna, uz od 3,5 milijuna kuna.

RBA društvo za upravljanje, čiji je mirovinski obvezni fond vlasnik 8,31 posto dionica HT-a, podnio je protuprijedlog za Glavnu skupštinu u kojem predlaže povećanje dividende sa 7 na 10,12 kuna.

"Glavna skupština zakazana je za 29.04. i biti će zanimljivo vidjeti ishod, naročito ukoliko dobiju potporu ostalih fondova prisutnih u vlasničkoj strukturi", navodi Obućina.

Dionica HT-a poskupila je 0,72 posto, na 163,21 kunu, uz 5,5 milijuna kuna prometa, što je čini najlikvidnijiom.

Najveća dobitnica protekloga tjedna bila je dionica MIV-a sa skokom cijene za 40 posto, na 7.000 kuna. Po rastu cijene još se ističu dionice Ine, za 4,3 posto, na 1.650 kuna, te

Atlantic grupe, za 3,4 posto, na 910 kuna.

Najveća je gubitnica, pak, bila dionica Optima telekoma, čija je cijena potonula za gotovo 37 posto, na 2 kune.

Toj kompaniji Hanfa je u četvrtak odobrila objavu prospekta o uvrštenju 60.736.738 redovnih dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze. Nominalna vrijednost dionice je 10 kuna, a trgovanje njome trebalo bi započeti 7. travnja.

Kao razloge za ponudu dionica, tvrtka u prospektu navodi da je zbog prezaduženosti i nedostatka obrtnih sredstava provela financijsko restrukturiranje kroz predstečajnu nagodbu, koje se temeljilo se na smanjenju duga kroz konverziju postojećeg duga u kapital. Dug tvrtke u iznosu od oko 1,147 milijardi kuna smanjen je na 589 milijuna kuna.

Sukladno predstečajnoj nagodbi, provedeni su upisi dionica te su vjerovnici s kompanijom sklopili ugovore o unosu tražbina, čime su u kapital Društva unijeli ukupno 607,3 milijuna kuna tražbina, za što im je izdano 60,7 milijuna redovnih dionica. Time je temeljni kapital tvrtke povećan s 28,2 na 635,5 milijuna kuna.

S obzirom da kapital nije uplaćen u novcu, već se radilo isključivo o konverziji tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe, tvrtka neće moći izravno koristiti sredstva iz dokapitalizacije, već se učinci dokapitalizacije očituju neizravno putem smanjenja duga i manjih obveza za plaćanje kamata, navodi se u prospektu Optima telekoma.

Među izdanjima sa znatnijim padom cijene još se izdvajaju i dionice Opeke, s padom cijene za gotovo 15 posto, te Jadroplova, za 14 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close