Zbog greške u sustavu NYSE obustavio trgovanje

Autor: Tin Bašić , 13. studeni 2012. u 22:00
Uzrok obustave NYSE vidi u jednom od servera za prikupljanje naloga

Do kolapsa na Njujorškoj burzi došlo je u ponedjeljak kada je burzovni operater pokušao preseliti dionice 216 kompanija na novi server, brokeri komentiraju kako će sličnih problema biti i dalje.

Greška u sustavu ponovno je na Wall Streetu uzrokovala probleme. Ovoga je puta Njujorška burza morala obustaviti trgovanje dionicama 216 kompanija. Spomenuta suspenzija samo je jedan u nizu problema koji se sve češće pojavljuju na Wall Steetu od tzv. flash crasha iz svibnja 2010. godine.

Podsjetimo, tada se indeks Dow Jones u nekoliko minuta stropoštao više od 1000 bodova (pad od devet posto) upravo zbog računalne pogreške. Posljednji debakl ovog dijela financijske industrije bio je prilikom inicijalne javne ponude dionica Facebooka, koji je na Nasdaqu bio nestručno izveden. Dio mešetara nije, primjerice, uopće mogao vidjeti cijenu dionice. Isto tako zbog brokerske pogreške Knight Capital izgubio je 460 milijuna dolara. Investicijska zajednica u Americi suočena je s enormnim pritiskom zato što ulagači od njih očekuju određene povrate, a istodobno su volumeni trgovanja drastično pali, i to četvrtu godinu zaredom. Uzrok najnovije obustave trgovanja NYSE Euronext vidi u jednom od servera na kojemu se prikupljaju nalozi koji se pak izvršavaju elektronički. Taj elektronički problem poremetio je redoslijed naloga.

"Klijenti su upozoreni da se svi nalozi koji su otvoreni moraju smatrati otkazanima", pisalo je u e-mailu burzovnog operatera. Problem je nastao na početku trgovinskog dana u trenutku kada je burzovni operater pokušao preseliti 216 dionica na nove servere. Cilj je bio nedograditi sustav, no uzrokovali su kolaps. "Ovo je svijet u kojemu živimo. Kada se bavite s izuzetno brzim i složenim sustavima, stvari pucaju. Na svu sreću ovo nije bio još jedan 'flash crash'. No problema je bilo i sigurno je da će ih biti još", izjavio je Joe Saluzzi iz brokerske kuće Themis Trading. Unatoč obustavi insvestitori su mogli nastaviti trgovati tim dionicama na drugim burzama. NYSE je poručio kako će sustav resetirati na prošlotjedne postavke i da očekuje da će sve normalno funkcionirati te da će se uredno trgovati dionicama kada se u utorak otvori tržište. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

HT širi poslovanje na Američku burzu.

[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban]

New Report

Close