Zbog grčke krize moguć pritisak na Crobexe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2015. u 09:08
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer zbog rizika od bankrota Grčke na svjetskim burzama cijene dionica padaju.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer zbog rizika od bankrota Grčke na svjetskim burzama cijene dionica padaju, pa bi se i Crobexi mogli naći pod pritiskom.

Od 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 njegov pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,72 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,12 posto, na 1.013 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 23 milijuna kuna, što je oko 16,5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Nakon pet tjedana rasta, Crobex indeks prošloga je tjedna pao, što je posljedica određenih prodajnih pritisaka. A zbog dva dana blagdana, likvidnost je bila niska. U tri trgovinska dana prosječan dnevni promet iznosio je oko 7,5 milijuna kuna, najmanje od kraja ožujka", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći je promet, 5,7 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je na tjednoj razini ostala gotovo nepromijenjena na 156 kuna.

S prometom od 3,4 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris Grupe, koja je pojeftinila 1,1 posto, na 376 kuna.

Dionica Atlantic Grupe pojeftinila je, pak, 1,45 posto, na 885 kuna, uz promet od 2,7 milijuna kuna. Od srijede se tom dionicom trguje bez prava na dividendu u iznosu od 12 kuna po dionici.

Dionicom Podravke prošloga je tjedna ostvaren promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,9 posto, na 307,51 kunu. Prošloga je tjedna Podravka objavila javni poziv za dokapitalizaciju izdavanjem najviše 1,7 milijuna novih dionica po cijeni od 300 kuna po dionici.

Milijunski promet prošloga je tjedna ostvaren i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala gotovo 1 posto, na 20,60 kuna.

"Danas se na Zagrebačkoj burzi mogu očekivati prodajni pritisci, ako se prelije negativno raspoloženje s europskih tržišta, na kojima se očekuje pad cijena dionica zbog grčke dužničke krize", kaže Davor Špoljar.

Prošloga su tjedna cijene dionica na europskim burzama snažno porasle, pri čemu je londonski FTSE indeks ojačao 0,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,1 posto, a pariški CAC 5,1 posto.

"To se zahvaljuje optimizmu ulagača da će se postići dogovor između Grčke i njezinih kreditora. Međutim, kako su pregovori propali, danas se očekuje prodajni pritisci na europskim burzama, slično kao i na azijskima rano jutros. Premda će danas biti objavljena i neka važna gospodarska izvješća, u fokusu investitora bit će Grčka", kaže Davor Špoljar

Jutros su azijskim burzama cijene dionica oštro pale, između 1 i 3 posto, jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada u nedjelju uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka.

Azijske burze jutros su prve pokazale kako ulagači reagiraju na rizik od bankrota Grčke. Naime, kako su pregovori između Grčke i njezinih kreditora prošloga tjedna propali, toj članici eurozone prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close