Zarada petinu veća, od izvoza stiglo 55% svih prihoda

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. travanj 2019. u 22:00
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara/Robert Anić/PIXSELL

Ukupni prihodi grupacije lani 2,96 milijardi kuna, prihodi od prodaje blago su pali, dobit je 128,7 milijuna kuna.

Grupacija Končar imala je u 2018. neto dobit od 128,7 milijuna, što je 19 posto više nego godinu ranije, dok su ukupni prihodi iznosili 2,96 milijardi kuna.

Novougovoreni poslovi "teški" su 3,02 milijarde i 18% su vredniji nego 2017., stoji u izvješću o poslovanju Končara. 

Osim što se ističe da svi glavni pokazatelji ukazuju na stabilnost poslovanja, u revidiranom financijskom izvještaju navodi se da su prihodi od prodaje proizvoda i usluga ipak podbacili, za 4,3 posto i dosegli su 2,7 milijardi kuna. Razloga ima više.

"Manji prihodi uzrokovani su usporenom realizacijom nekoliko značajnih ugovora, zastojem ugovora na zahtjev kupca te pomaka radova na nekoliko projekata također na zahtjev kupca", piše u izvješću.

Grupa Končar, koja obuhvaća Elektroindustriju i još 17 tvrtki, u inozemstvu je lani, zahvaljujući upravo širenju na nova tržišta, lani uprihodila 1,48 milijardi kuna pa na izvoz otpada sad više od polovine (55%) svih prihoda kompanije.

"Dobri poslovni rezultati ostvareni su i temelje se na vlastitom razvoju proizvoda i proizvodnje, a istraživački projekti su trajna odrednica Končaar te se nastavljaju i u narednom razdoblju inoviranjem i razvojem koji trebaju rezultirati novim proizvodima i širenjem poslovnih aktivnosti, prije svega na inozemnim tržištima", naglašavaju iz Končara, koji je ovaj tjedan, podsjetimo, prodao sve dionice svoje tvrtke Kućanski aparati d.d., kao i udjele u tvrtki LE d.o.o, objasnivši da se fokusira na temeljne poslovne djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close