Zarada na fondovima melem za poslovanje burze

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2019. u 22:01
Na rezultat je značajno utjecao pad prometa dionicama od 40 posto/Žarko Bašić/PIXSELL

Financijski prihodi rasli su za 421.000 kuna zbog ostvarenog prinosa na obvezničkim fondovima.

Značajan pad prihoda od provizija uslijed niske likvidnosti na tržištu kapitala obilježili su prvo tromjesečje, stoji u financijskom izvješću Zagrebačke burze.

No, blagi "melem na ranu" došao je od znatnog povećanja financijskih prihoda uslijed prinosa na ulaganjima u investicijske fondove.

Pad provizija 
Kako se navodi u izvješću, Zagrebačka burza ostvarila je u prva tri mjeseca 2,9 milijuna kuna prihoda što je šest posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Od pojedinih stavki na prihodovnoj strani, najviše se izdvaja smanjenje prihoda od provizija za 31 posto uslijed pada prometa dionica unutar knjige ponuda za gotovo 40 posto. Osim provizija, značajnije su pali i prihodi od naknada za uvrštenje u kotacije, za 35 posto.

 

154 tisuće

kuna dosegla je neto dobit, manja za 82.000 kuna

Manji pad od dva posto vidljiv je kod prihoda od dodjele LEI oznaka, zatim prihoda od održavanja kotacija koji se smanjen za pet posto te članarina za šest posto. S druge strane, značajno su rasli prihodi od održavanja seminara za 165 posto, zatim od naknada za objavu podataka o OTC transakcijama (104 posto) te prihoda od prodaje informacija za 44 posto.

Ukupni poslovni rashodi dosegli su 3,2 milijuna kuna, ali zbog promjena u računovodstvenim standardima neto dobit je dosegla 154.000 kuna što je 82.000 kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Međutim, operativna dobit prije amortizacije je negativna i u minusu je za 27.000 kuna što je 186.000 kuna manje nego lani.  

Jako težak kvartal 
"Zagrebačka burza imala je jako težak prvi kvartal u kojem smo zabilježili veliki pad prihoda od provizija koji smo dijelom uspjeli nadoknaditi prihodima iz drugih izvora. Zabrinuti smo razinom likvidnosti i nismo zadovoljni situacijom na tržištu", prokomentirala je predsjednica Uprave Ivana Gažić. Povoljan utjecaj na ukupni rezultat imaju financijski prihodi od 470.000 kuna koji su za 421.000 kuna viši nego lani.

"Povećanje financijskih prihoda ostvareno je na ulaganjima u domaće obvezničke fondove u koje je Burza uložila 19 milijuna kuna", pojašnjava Gažić. Na razini grupe koju sa Zagrebačkom čini i Ljubljanska burza ostvarena je dobit, ali praktički simbolična.

Naime, neto dobit spustila se gotovo 94 posto na 9627 kuna dok je operativna dobit prije amortizacije pozitivna, ali niža za preko 93 posto i iznosi 19.448 kuna. Ukupni poslovni prihodi grupe smanjeni su za 9,5 posto na 5,1 milijun kuna dok su rashodi na godišnjoj razini povećani za 1,6 posto i dosegli su 5,54 milijuna kuna. Prihodi od provizija na razini grupe manji su za 24,3 posto, pokazuje izvješće.  

Komentirajte prvi

New Report

Close