Započelo trgovanje dionicama Tankerske plovidbe na ZSE

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2015. u 14:28
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Najveći dio od novoizdanih 3,2 milijuna dionica TNG-a u IPO-u su upisali mirovinski fondovi, 54 posto, a slijede mali investitori s 19 posto, investicijski fondovi s 15 posto te osiguravatelji, koji su upisali 12 posto dionica.

Nakon uspješno provedene javne ponude (IPO), dionicama tvrtke Tankerska Next Generation (TNG) u četvrtak je oko 11 sati započelo trgovanje u Službenom tržištu Zagrebačke burze, a u prvih sat vremena trgovanja njome je ostvareno 243.500 kuna prometa, po cijeni od 66 kuna po dionici.

Javna ponuda dionica TNG-a dovršena je početkom veljače ove godine, a u tom prvom IPO-u u Hrvatskoj unazad sedam godina, zadarski je brodar prikupio 208 milijuna kuna svježeg kapitala, koji će biti uložen u nabavku najmanje dva nova broda, odnosno povećanje flote na barem četiri, a možda i pet tankera.

Pokrovitelj uvrštenja dionica TNG-a na Zagrebačku burzu je tvrtka Ineterkapital, čiji je predsjednik Uprave Ivan Kurtović kazao da je u IPO-u TNG-a sudjelovalo oko 1.300 malih ulagatelja, desetak stranih investitora i većina domaćih institucionalnih ulagača, što pokazuje da ipak postoje i investitori i povjerenje u hrvatsko tržište kapitala.

Najveći dio od novoizdanih 3,2 milijuna dionica TNG-a u IPO-u su upisali mirovinski fondovi, 54 posto, a slijede mali investitori s 19 posto, investicijski fondovi s 15 posto te osiguravatelji, koji su upisali 12 posto dionica.

Nakon provedenog IPO-a, Tankerska plovidba drži 56-postotni vlasnički udio u toj svojoj tvrtki-kćeri. Na drugom su mjestu mirovinski fondovi s 24 posto udjela u temeljnom kapitalu TNG-a, mali investitori drže 8 posto, investicijski fondovi 7 posto, a osiguravatelji preostalih 5 posto. Time je, ističe Kurtović, postignut optimalni omjer dugoročnih i investitora, koji će davati likvidnost ovoj dionici na tržištu.

Član Nadzornog odbora TNG-a Mario Pavić je istaknuo da su hrvatski brodari do sada svoj razvoj financirali uglavnom organskim rastom te da ovako uspješan IPO TNG-a svima njima može biti putokaz. Dodao je i kako prikupljena sredstva ne znače samo dva nova broda, već i posao za 100-tinjak hrvatskih pomoraca te dodatna radna mjesta na kopnu u povezanim djelatnostima.

Predstavljajući rezultate poslovanja TNG-a u zadnjem kvartalu 2014. godine, predsjednik Uprave TNG-a John Karavanić je podsjetio da je to zapravo bio i prvi operativni kvartal za tu tvrtku, na koju je Tankerska plovidba prenijela poslovanje.

Tako je zadnja tri mjeseca prošle godine TNG ostvario prihod od 1,5 milijuna dolara, odnosno prosječno 8.200 dolara dnevno, a neto dobit za to tromjesečje iznosi 880 tisuća dolara, odnosno oko 11,88 milijuna kuna.

Karavanić je pritom posebno istaknuo podatak da je u tom razdoblju uposlenost flote TNG-a iznosila 100 posto.

Cijena dionice TNG-a oko podneva iznosila je 66 kuna, a tijekom prvog sata trgovanja kretala se u rasponu od 66 do 68,48 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close