Zagrebačka burza: Zasad nema vijesti koje bi mogle oživjeti tržište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 09:37
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, jer zasad nema vijesti s domaće i svjetske poslovne scene koje bi mogle znatnije oživjeti trgovanje.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,12 posto, na 1.835 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,15 posto, na 1.050 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike 200 tisuća manje nego u petak.

"Promet je jučer opet bio 'tanak', dok su se Crobexi stabilizirali nakon višednevnog pada. Danas također očekujem oprezno trgovanje i nevelike oscilacije indeksa jer zasad nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište. Ovakav trend očekujem do kraja mjeseca kada počinje objava financijskih izvješća za treće tromjesečje", kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najveći promet, veći od 2 milijuna kuna, jučer je ostvaren dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 3,5 posto, na 20,67 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 737 tisuća kuna, a poskupila je 1,5 posto, na 334,95 kuna.

Dionici HT-a cijena je blago porasla, za 0,03 posto, na 157,06 kuna, uz promet od 578,4 tisuće kuna. Blagi pad cijene zabilježila je, pak, dionica AD Plastika, za 0,08 posto, na 120,65 kuna, s prometom od 443,5 tisuća kuna.

Najviše je, za 11,2 posto, na 50 kuna, skočila cijena Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda, uz promet od 356,5 tisuća kuna.

S prometom od 425,8 tisuća kuna, cijena dionice Imperiala porasla je za 9,83 posto, na 519,01 kunu, dok je dionica Hotela Maestral poskupila 5,71 posto, na 304,44 kune, nakon medijskih napisa da se u ponovljenom postupku prodaje državnog udjela u tim kompanijama neće smanjivati početna cijena, već promijeniti uvjeti natječaja.

Zahvaljujući tome, Crobexturist skočio je jučer 5,2 posto, pa je bio najveći dobitnik među sektorskim indeksima.

Među gubitnicama su se, pak, našle dionice Ericssona Nikole Tesle i Viadukta, s padom cijene za 0,6 posto, i Leda, za 0,36 posto.

A na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno. Doduše, jučer su cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija, no time su samo djelomice nadoknađeni gubici iz prethodna četiri tjedna.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros blago pale, zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i zabrinutosti ulagača u vezi pogoršanja poslovnih uvjeta u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close