Zagrebačka burza: Usporeno trgovanje, Crobexi pod utjecajem inozemnih tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 09:39
Foto: Thinkstock

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,35 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,04 posto, na 1.006 bodova.

Kako se ne očekuju značajnije poslovne objave, a sve su bliže i blagdani, na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, dok bi Crobexi mogli biti pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,35 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,04 posto, na 1.006 bodova.

Redovni promet dionicama bio je dvostruko veći nego dan ranije, dosegnuvši 15 milijuna kuna. Još je 26,6 milijuna kuna ostvareno blok transakcijom dionicama Valamar Riviere po cijeni od 19,70 kuna.

Dionica Valamar Riviere u redovnom je trgovanju imala promet od 1,27 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,34 posto, na 20,29 kuna.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s 2,2 milijuna kuna prometa, pri čemu je pojeftinila 1,52 posto, na 325 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, s rastom cijene za 14,7 posto, na 109 kuna. Među dionicama iz sastava Crobexa znatniji rast cijene zabilježile su i dionice Đure Đaković Holdinga, za 6,86 posto, te Vupika, za gotovo 4 posto.

Najveći pad cijene, pak, zabilježile su dionice Viadukta, za 2,53 posto, i Ine, za 2 posto.

"Jučerašnji dan obilježila je vijest iz DUUDI-a da je za društva Hoteli Plat, Imperial Rab i Jadroplov pristiglo ukupno 20 pisama namjere, što je najviše utjecalo na dionicu Jadroplova, čija je cijena porasla 14,71 posto, dok je dionica hotela Imperial završila s 2,99 posto rasta. Također, Valamar Riviera je objavila pripajanje društva Valamar hoteli i ljetovališta, čime se nastavlja konsolidacija poslovanja i niz pozitivnih vijesti iz ove kompanije", kaže Ante Obućina broker u Podravskoj banci.

Promatrano na tjednoj razini, uz malo viši redovan promet u odnosu na prethodne tjedne, Crobex je u minusu 0,87 posto, a Crobex10 za 0,57 posto, dodaje.

Od važnijih ovotjednih poslovnih vijesti, Obućina izdvaja obavijest Podravke o procesu prestanka proizvodnje u Poljskoj, koji bi trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2015.

"Time Podravka nastavlja racionalizaciju poslovanja, unatoč planiranom jednokratnom negativnom efektu od 20,6 milijuna kuna", navodi Obućina.

Dionica Podravke jučer je poskupila gotovo 2 posto, na 288,97 kuna.

Od ostalih vijesti Obućina izdvaja i najavu iz Belja o daljnjim koracima u dokapitalizaciji, nakon koje bi Agrokor trebao steći vlasnički udio do 93,05 posto.

"Ističe se i vijest o uspješnoj dokapitalizaciji Đuro Đaković Holdinga, iako treba naglasiti da je to doga došlo isključivo zbog povećanja državnog vlasničkog udjela", kaže Obućina, napomenuvši da je, s druge strane Petrokemija, odluku o trećem krugu dokapitalizacije ponovno prolongirala.

"Danas se ne očekuju značajnije objave, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje također nema značajnijih objava makroekonomskih pokazatelja, pa se mogu istaknuti jedino izvješća o povjerenju potrošača u Velikoj Britaniji i Njemačkoj te podaci o industrijskoj proizvodnji u Italiji", zaključuje Obućina.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom Fedove poruke da očekuje nastavak stabilnog oporavka gospodarstva i njegovog obećanja da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata.

Dow Jones skočio je 2,43 posto, na 17.778 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,40 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,24 posto, na 4.748 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u 15 mjeseci, jer ulagači očekuju da će američki Fed biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, dok će europska i japanska središnja banka iduće godine dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close