Zagrebačka burza ugostila članove Federacije euro-azijskih burzi

Autor: Sponzorirani članak , 21. studeni 2014. u 08:00

„Izuzetno nam je drago da smo nakon punih deset godina ponovno domaćini ovog vrlo važnog skupa”, Ivana Gažić.

U Zagrebu je danas završio dvodnevni godišnji sastanak Federacije euro-azijskih burzi (FEAS), kojem je domaćin bila Zagrebačka burza.

Više od 50 predstavnika burzi i institucija članica FEAS-a okupilo se u Esplanade Zagreb hotelu kako bi sudjelovali u radu glavne skupštine, radnih odbora te izvršnog odbora, donoseći odluke važne za daljnji razvoj Federacije i regionalnih tržišta.

Zagrebačka burza već je jednom bila domaćin jubilarne 10. godišnje skupštine Federacije, 2004. godine: „Izuzetno nam je drago da smo nakon punih deset godina ponovno domaćini ovog vrlo važnog skupa, i to dvadesetog po redu. Ova je godina važna i stoga što se iduće godine obilježava 20-godišnjica utemeljenja Federacije euro-azijskih burzi, i prilika je kako za pogled unatrag, tako i za razmatranje budućnosti FEAS-a,“ rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze prilikom otvaranja skupa.

 

 

„Izuzetno nam je drago da smo nakon punih deset godina ponovno domaćini ovog vrlo važnog skupa, i to dvadesetog po redu.“ Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

FEAS je neprofitna organizacija sa sjedištem u Istanbulu koja okuplja burze te druge institucije tržišta kapitala (depozitoriji, investicijska društva, regionalne asocijacije vezane uz tržište kapitala i dr.).

Dvanaest burzi, a među njima i Zagrebačka, utemeljilo je FEAS 1995. s ciljem suradnje, razvoja te promocije regionalnog tržišta kapitala Europe, Azije i Mediteranskog bazena, a danas FEAS broji 34 stalne članice te 16 pridruženih članova iz 30 zemalja.

Nakon pada Berlinskog zida 1989., raspada Sovjetskog Saveza i razmicanja Željezne zavjese, u novonastalim državama gotovo preko noći pojavila se potreba i za uspostavljanjem tržišta kapitala kao jedne od pretpostavki  novog financijskog i ekonomskog sustava. Tijekom ranih 1990-ih osnivane su burze diljem zemalja proizašlih iz bivšeg Sovjetskog Saveza, odnosno osamostaljenih država Istočne Europe, Kavkaza i Središnje Azije, a ugašene burze bivših jugoslavenskih republika obnovljene su, pa tako i Zagrebačka burza, sljednik 1945. ukinute Zagrebačke burze za robu i vrednote.

 

 

Dvanaest burzi, a među njima i Zagrebačka, utemeljilo je FEAS 1995. s ciljem suradnje, razvoja te promocije regionalnog tržišta kapitala Europe, Azije i Mediteranskog bazena, a danas FEAS broji 34 stalne članice te 16 pridruženih članova iz 30 zemalja.

U tim prvim danima mlade burze suočavale su se s mnogim izazovima: trebalo je izraditi pravila te obrazovati djelatnike, ali i buduće posrednike na tržištu kapitala, kao i stvoriti investitorsku bazu, u rasponu od malih do institucionalnih investitora kao nužnih sudionika tržišta kapitala, a postojalo je i pitanje kreiranja adekvatnog regulatornog okvira.

Valjalo je razmjenjivati znanja i iskustva te oformiti mrežu podrške jer sva su se ta mlada tržišta kapitala susretala sa sličnim poteškoćama. Kako je u to vrijeme tim burzama pristup drugim burzovnim organizacijama, kao što je Federacija europskih burzi ili Federacija svjetskih burzi, bio ograničen statutarnim razlozima tih organizacija ili zbog financijskih razloga, burze su pronašle način za razmjenu znanja i iskustava utemeljenjem Federacije euro-azijskih burzi.

U sklopu FEAS-a djeluje ili je djelovalo nekoliko radnih odbora i grupa, kao što su Odbor za pravila i regulativu, Odbor za tehnologiju, Odbor za marketing i dr., te radne grupe koje se bave razvojem tržišta kapitala, korporativnim upravljanjem, nadzorom, malim i srednjim tvrtkama u okviru tržišta kapitala i sl.

U sklopu Federacije burze i organizacije članice provode bilateralne programe suradnje, redovito se organiziraju i višednevni ciljani treninzi na burzama i organizacijama članicama, a FEAS izdaje i nekoliko godišnjih publikacija, koje se pobliže bave tematikom tržišta kapitala zemalja članica. Također, periodički se organiziraju i okrugli stolovi, radionice te okupljanja povodom aktualnih tema, kao i roadshowovi na kojima se promoviraju tržišta kapitala koja okuplja FEAS.

 

 

Zadaća je FEAS-a razmjena znanja i iskustva, promocija regionalnog tržišta kapitala na globalnoj razini te nastojane da tržišta kapitala u lokalnim ekonomijama zauzmu poziciju koju bi trebala imati.

Pridruženi članovi FEAS-a su i organizacije poput Swiss Futures and Options Association, a FEAS je otvoren i za organizacije izvan euro-azijske regije pa je tako pridruženi član i African Securities Exchanges Association. 

Kroz godine FEAS je surađivao s organizacijama i institucijama kao što su OECD i Svjetska banka, a u suradnji s Dow Jonesom, počevši od 2009., FEAS trenutačno računa četiri indeksa u koja su uključene burze članice: Dow Jones FEAS Benchmark Composite Indeks, Dow Jones FEAS Titans 50 Equal Weighted, ow Jones FEAS Middle East/Caucases Indeks i Dow Jones FEAS South East Europe Indeks.

Osim promocije regionalnog tržišta, jedna je od zadaća FEAS-a prikupljanje podataka od organizacija članica te izrada brojnih statistika, usporedba i analiza s ciljem boljeg pozicioniranja regionalnog tržišta kapitala u globalnom kontekstu, ali i pridavanje veće važnosti organizacijama članicama u sklopu lokalnih ekonomija. 

„Zagrebačka burza predstavlja najzapadniju točku Federacije, a obzirom na to da smo već gotovo 25 godina regionalni lideri u uslugama tržišta kapitala, kao i obzirom na činjenicu da je Hrvatska prošle godine postala članica Europske unije, vjerujemo da možemo drugim članicama FEAS-a pomoći našim znanjem i iskustvom, ali i mi možemo puno naučiti od drugih članica. Nalazimo se u vrlo osjetljivim i turbulentnim vremenima, kakva su bila i vremena kada je FEAS utemeljen, i zato budućnost Federacije vidimo u njenim početnim postulatima: zajedništvu, razmjeni znanja i iskustva, promociji regionalnog tržišta kapitala na globalnoj razini, te nastojanju da tržišta kapitala u lokalnim ekonomijama zauzmu poziciju koju bi trebala imati. Godišnji sastanak u Zagrebu dao je novi zamah i entuzijazam Federaciji, a dvadesetogodišnja tradicija ove organizacije svjedoči u prilog tome da naš zajednički put ima smisla i da na njemu trebamo ustrajati“, zaključila je Gažić. 

New Report

Close