Zagrebačka burza: U fokusu i dalje poslovni rezultati kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:58
Foto: Thinkstock

Crobex indeks jučer je ojačao 0,58 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.049 bodova.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje, dok će u fokusu investitora biti objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, koji bi im trebali dati nove smjernice.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 nastavak rasta Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,58 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.049 bodova.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 12,8 milijuna kuna, što je 6 milijuna više nego dan prije.

"Jučerašnji dan na burzi bio je obilježen objavom rezultata za treći kvartal, a od 12,7 milijuna kuna čak 7,5 ostvareno je sa svega tri dionice – HT-a, Arenaturista i Valamar Riviere. Crobexi su dan završili s rastom", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 3,5 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,80 posto, na 156,74 kune. Ta kompanija jučer je izvijestila o 25,6-postotnom padu neto dobiti u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 717 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje bili niži za 2,2 posto i iznosili su 5,1 milijardu kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,71 posto, na 19,80 kuna.

Milijunski promet ostvaren je bio još i dionicom Arenaturista, a trgovanje je završila u plusu od 1,44 posto, na 339,80 kuna.

Od dionica iz Crobexa najveći cjenovni rast ostvarilli su Viadukt, 9,49 posto, RIZ-Odašiljači, 4,70 posto, i Zagrebačka banka, 4,68 posto, a najveći pad Varteks, za 8,08 posto, Luka Rijeka, za 6,42 posto. Znatno je, 4,9 posto, pala i cijena Petrokemije, nakon objave podataka koji ukazuju na još jedan izrazito loš kvartal, navodi Obućina.

"Na tjednoj razini indeksi su ponovno stagnirali. Tako je Crobex od početka tjedna zabilježio pad od 0,58 posto, a Crobex10 za 0,45 posto. U fokusu ulagača bili su izvještaji domaćih kompanija za treći kvartal čija se objava nastavlja i danas“, ističe Obućina.

Od dosad objavljenih izvještaja većih kompanija, uz HT-ovo izvješće, Obućina ističe i ono Ine, s padom prihoda od 9,52 posto, zatim Atlantic Grupe, koja je ostvarila rast prihoda 1,8 posto, te Ericsson Nikole Tesla, s padom prihoda 4,29 posto.

"S boljim rezultatima i rastom dobiti uglavnom se ističu kompanije iz turističkog sektora“, kaže Obućina.

Od domaćih gospodarskih podataka objavljenih ovoga tjedna treba istaknuti rast industrijske proizvodnje u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec za 3,8 posto, dok je sa inozemnih burzi daleko najznačajnija vijest odluka Feda o prestanku stimulativnog programa kupovine obveznica, kojem je svrha bila održavati kamatne stope na niskim razinama u cilju poticanja gospodarskog rasta, zaključuje Obućina.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i snažnom rastu američkog gospodarstva, za 3,5 posto na godišnjoj razini.

Tako je Dow Jones skočio 1,30 posto, na 17.195 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,62 posto, na 1.994 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 4.566 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva, ali i neočekivanog labavljenja monetarne politike japanske središnje banke.

Od domaćih makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u rujnu, a većina makroekonomista očekuje blagi pad potrošnje, nakon skromnog rasta mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u rujnu za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje rast od 0,8 posto, jedan stagnaciju, a dvojica pad u rasponu od 0,3 do 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close