Zagrebačka burza: U fokusu i dalje poslovna izvješća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 09:29
Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Crobex indeks jučer se spustio 0,85 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 0,82 posto, na 1.026 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada Crobexa za 0,8 posto pod utjecajem poslovnih rezultata domaćih blue-chip kompanija, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje smirivanje prodaja, dok će pozornost investitora i dalje biti usmjerena na objavu financijskih izvješća.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,85 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 0,82 posto, na 1.026 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,9 milijuna kuna, što je otprilike sedam milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom AD Plastika, 1,76 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,66 posto, na 123 kune.

Slijedi dionica HT-a, s 1,75 milijuna kuna prometa i padom cijene za 2,14 posto, na 148,75 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Valamar Adria Holdinga, koja je pojeftinila gotovo 2 posto, na 211 kuna.

„Jučer se na domaćoj burzi trgovalo nešto intenzivnije nego proteklih dana, ali uz korekciju ključnih burzovnih indeksa pod utjecajem objave poslovnih izvješća nekoliko domaćih blue-chip kompanija, koje nisu zadovoljile ulagačku javnost“, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

Tako je HT u prvom polugodištu objavio gotovo 30 posto nižu dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dobit AD Plastika pala je 81,7 posto, dok je primjerice gubitak Petrokemije dosegnuo 225,8 milijuna kuna, navodi Kalajžić.

Od kompanija koje su ostvarile bolje rezultate nego lani ističe se, pak, Atlantic grupa sa 14,8-postotnim rastom neto dobiti te Ina sa 76 posto većom dobiti u odnosu na isto razdoblje lani.

Cijena dionice Atlantic grupe porasla je jučer 1,95 posto, na 939 kuna, dok je dionica Ine poskupila 0,5 posto, na 4.020 kuna.

„Danas ipak ne očekujem značajnije promjene indeksa, dok će u fokusu ulagača i dalje biti poslovna izvješća kompanija“, kaže Kalajžić.

I na europskim su burzama najvažniji indeksi jučer završili u „crvenom“. Frankfurtski DAX je zabilježio minus od 0,62 posto, francuski CAC od 1,22 posto, dok je londonski FTSE pao 0,50 posto.

„Jedan od razloga minusa svakako su bili lošiji poslovni rezultati iz bankovnog sektora, između ostalih BNP Paribasa te portugalskog Banco Espirito Santo, čiji se minus procjenjuje na 3,6 milijardi dolara“, ističe Kalajžić.

Napominje i da se trgovalo vrlo oprezno, jer donošenje ulagačkih odluka u ovome je trenutku vrlo teško.

„Investitori moraju 'balansirati' između poslovnih izvješća kompanija i procjene političke situacije u Ukrajini“, ističe Kalajžić.

Na Wall Streetu je, pak, jučer vladao pozitivan sentiment, no pomaci indeksa nisu bili značajniji. Tako je S&P 500 ojačao 0,01 posto, Nasdaq 0,45 posto, dok je Dow Jones oslabio 0,19 posto.

„Trgovanje je bilo zanimljivo jer su nakon objave da je američki BDP porastao 4 posto na godišnjoj razini, cijene dionica značajno rasle. No, tijekom dana rast se djelomično istopio uslijed izvješća Feda da se otkup državnih obveznica smanjuje za dodatnih 10 milijardi dolara, što u konačnici i nije bilo iznenađenje, jer je program smanjenja već odavno najavljen. Ipak, Fed je najavio da će se i dalje zadržati nešto labavija monetarna politika i da se kamatne stope do daljnjega neće mijenjati“, zaključuje Kalajžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close