Zagrebačka burza: Oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 09:24
Foto: Thinkstock

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,85 posto, na 1.850 bodova.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi očekuje se oprezno trgovanje, pri čemu će investitori pratiti kretanja na globalnim burzama jer zasad nema važnijih korporativnih vijesti, a ostaje za vidjeti hoće li biti dodatnih reakcija na podatak o padu BDP-a u drugom tromjesečju.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,85 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 za 1,36 posto, na 1.043 boda.

Redovni promet dosegnuo je 64,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego tjedan ranije.

„Na domaćem tržištu prošlotjedno trgovanje obilježili su prodajni pritisci, uz povećanu likvidnost. U prosjeku je dnevno bilo 16 milijuna kuna prometa, što je najviša razina od sredine lipnja“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, sa 7,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,52 posto, na 300,5 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s 5,24 milijuna kuna prometa i padom cijene za 2,8 posto, na 1.385,11 kuna.

Znatniji promet, gotovo 4 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Opeke, uz pad njezine cijene za 1,85 posto, na 265 kuna.

Početkom tjedna cijena dionice Atlantic grupe skočila je na novu povijesno najvišu razinu od 1.080,5 kuna. Ipak, uslijedile su dobitonosne prodaje, pa je cijena te dionice do kraja tjedna oslabila 3,82 posto, na 981 kunu, uz 3,8 milijuna kuna prometa.

Znatnije se još trgovalo i dionicom HT-am kojom je ostvareno je 3,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 51,85 kuna.

Među najvećim gubitnicama prošloga se tjedna našla dionica Petrokemije. Uz promet od 560.000 kuna, cijena te dionice potonula je više od 8 posto, na 33,94 kune.

Znatnije su prošloga tjedna pale i cijene dionica Jadroplova, za 7 posto, i Belja, za 6,7 posto.

S druge strane, po dobitku ističe se dionica Ilirije, sa skokom cijene za gotovo 30 posto, na 720 kuna. Slijede dionice Zvečeva, sa cjenovnim rastom od 20 posto, Auto Hrvatske, za 18 posto, te redovne Končar distributivnih i specijalnih transformatora, za 13,9 posto.

Kako dodaje Špoljar, prošli tjedan bio je obilježen povećanim prometom na OTC tržištu, što je i pridonijelo povećanoj likvidnosti. Tako je u fokusu investitora bila dionica Zvijezda, s ostvarenih 13,1 milijun kuna, potom Podravke 3,8 milijuna, Atlantic grupe 3,1 milijun, HT-a oko 2 milijuna i dr.

„Na početku ovoga tjedna očekuje se opreznije trgovanje. Investitori će pratiti zbivanja na globalnim tržištima, jer zasad nema važnijih korporativnih vijesti, a ostaje za vidjeti hoće li biti dodatnih reakcija na podatak o padu BDP-a u drugom tromjesečju više nego se očekivalo“, ističe Špoljer.

U petak je Državni zavod za statistiku objavio da je hrvatski BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto na godišnjoj razini, što je 11. kvartal zaredom da slabi, pri čemu je njegov pad ubrzao s obzirom da je u prvom tromjesečju iznosio 0,4 posto. To je i veći pad nego se očekivalo – 8 makroekonomista u anketi Hine procjenjivalo je pad od 0,6 posto.

U petak je Crobex je oslabio 0,67 posto, a Crobex10 0,83 posto.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,6 posto, na 17.098 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,7 posto, na 2.003 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 4.580 bodova. To je već četvrti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

„Vrlo vjerojatno će investitori nastaviti pratiti geopolitička zbivanja, ponajprije u Ukrajini. Od makroekonomskih pokazatelja, već smo vidjeli slabije od očekivanja podatke o kineskoj industrijskoj aktivnosti i prodaji vozila u Japanu, a danas će biti objavljeni još i podaci i industrijskoj aktivnosti u vodećim europskim gospodarstvima. Investitori će idućih dana osluškivati i signale iz ECB-a, jer jačaju špekulacije oko mogućeg pokretanja snažnijeg monetarnog poticaja gospodarstvu eurozone, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close