Zagrebačka burza: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 09:37
Foto: Thinkstock

Crobex indeks jučer je ojačao 0,15 posto, na 1.861 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,12 posto, na 1.058 bodova.

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje trgovanje slično jučerašnjem – nizak obujam trgovanja i stagnacija indeksa – a u fokusu investitora i dalje bi mogle biti dionice turističkih tvrtki.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,15 posto, na 1.861 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,12 posto, na 1.058 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,3 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak.

„U skladu s očekivanjima, jučer je na domaćem tržištu promet dionicama bio 'nešto tanji', kao i inače na početku tjedna, dok su indeksi stagnirali. I danas očekujem slično trgovanje, jer zasad još nema važnijih poslovnih vijesti“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najveći promet jučer je bio ostvaren dionicama Atlantske plovidbe, 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 5,8 posto, nadomak 402 kune. U petak je objavljeno da je Maistra, iz sastava Adris grupe, kupila od Atlantske plovidbe 386.419 dionica ili 81,6 posto udjela u dubrovačkom hotelu Hilton Imperial. Cijena transakcije je tajna, no mediji pišu da je Adris za taj hotel platio više od 25 milijuna eura.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, čija je cijena pala 1,58 posto, na 156,41 kunu.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Hotela Maestral, s padom cijene za 15,68 posto, na 242 kune. U petak je ta hotelijerska tvrtka objavila da u drugom krugu prodaje 68,3 posto vlasničkog udjela u državnom vlasništvu nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda,

Najveći je rast, pak, ostvaren dionicom Varteksa, za 19,72 posto, na 25,98 kuna.

„Proteklih tjedana bilo je mnogo preslagivanja u turističkom sektoru, a ona bi se mogla i nastaviti“, smatra Harambašić Nereau.

Novi list jutros piše da je Liburnija Rivijera Holding zainteresirana za portoroške Hotele Bernardin. Natječaj za kupnju četiri hotela u sklopu te tvrtke istekao je sredinom kolovoza, a slovenski mediji izvijestili su da je zaprimljeno osam ponuda. Ukupna cijena iznosi nešto manje od 30 milijuna eura.

Od domaćih makroekonomskih objava, danas se očekuje podatak o inflaciji u kolovozu.

A na inozemnim se burzama trguje oprezno uoči sjednice Feda. Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones ojačao 0,26 posto, na 17.031 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, na 1.984 boda, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 4.518 bodova.

Na većini azijskih burzi, pak, cijene su dionica jutros blago pale.

Danas poslijepodne počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, analitičari smatraju da bi Fed mogao zauzeti čvršći stav po pitanju kamata.

„Trgovat će se oprezno dok investitori iščekuju najnovije odluke Feda u vezi monetarne politike“, zaključuje Harambašić Nereau.

Komentirajte prvi

New Report

Close