Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje, prva procjena BDP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2014. u 09:20
Foto: Thinkstock

U nedostatku značajnijih poticajnih vijesti na Zagrebačkoj burzi i u petak bi trgovanje moglo biti mirno uz manje promete.

U nedostatku značajnijih poticajnih vijesti na Zagrebačkoj burzi i u petak bi trgovanje moglo biti mirno uz manje promete, a za nove smjernice tijekom dana se očekuje objava podataka o domaćem BDP-u za treći kvartal.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,55 posto, na 1.802 boda, a Crobex10 za 0,40 posto, na 1.036 bodova.

Redovni promet dionicama bio je nešto manji od 8 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna kuna manje nego u srijedu.

"Jučer su najlikvidnija izdanja bila Valamar Riviera, Saponija i Privredna banka Zagreb, a Crobexi su dan završili s minusom. Najveća gubitnica bila je dionica Đure Đakovića", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je nešto više od milijun kuna prometa, a cijena joj je pala 0,41 posto, na 19,43 kune.

Slijedi dionica Saponije, s 952,6 tisuća kuna prometa, i rastom cijene za 1,88 posto, na 264,90 kuna, te PBZ-a kojima je, uz nepromijenjenu cijenu od 560 kuna, ostvareno 884,4 tisuće kuna prometa.

Najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene za 32,46 posto, na 24,7 kuna. Ta je kompanija objavila suglasnost Nadzornog odbora na odluku Uprave o konačnoj cijeni novih dionica u postupku povećanja temeljnog kapitala. Raspon cijena prema prospektu iznosio je 20 do 60 kuna te je odluka o minimalnoj cijeni kao konačnoj uzrokovala negativnu reakciju investitora, navodi Obućina.

Po gubitcima se izdvaja i dionica Atlantic grupe, s padom cijene za 2 posto, na 960 kuna, a tijekom trgovanja cijena joj se spustila i na 925 kuna.

Njemačka razvojna banka (DEG) prodala je 207.173 dionice Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala, a nakon ove transakcije ostaje strateški partner s udjelom od 2,28 posto. Transakcija je izvršena izvan uređenog tržišta (OTC) po jedinstvenoj cijeni od 925 kuna. Ovom transakcijom povećao se free float što bi trebalo osigurati još veću likvidnost dionice, kaže Obućina.

Od dionica iz sastava Crobexa, najveći rast cijene ostvarili su Jadroplov, za 6,67 posto, Luka Rijeka, za 2,46 posto, i Arenaturist, za 1,57 posto.

"Od početka tjedna, uz niže promete i bez prevelikog interesa ulagača, Crobex je na putu gubitka od 0,39 posto, a Crobex10 od 0,61 posto. U nedostatku značajnijih poticajnih vijesti na domaćem tržištu se i danas očekuje mirno trgovanje uz manje promete, a tijekom dana se očekuje objava podataka o domaćem BDP-u za treći kvartal", ocjenjuje Obućina.

Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad – u rasponu od 0,4 do 1 posto.

Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to nešto blaži pad gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je skliznulo 0,8 posto. Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Na Wall Streetu se u četvrtak nije radilo zbog Dana zahvalnosti, a na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale pod pritiskom pada cijena nafte na nove najniže razine u četiri godine, nakon što je OPEC, unatoč prekomjernoj ponudi, odlučio proizvodnju zadržati na dosadašnjoj razini.

"Na inozemnim tržištima nema značajnijih objava makroekonomskih pokazatelja, eventualno bi se mogla izdvojiti objava prvih procijenjenih podataka o inflaciji za EU u studenom. Osim toga, očekuje se i reakcija tržišta na odluku članica OPEC-a da ne smanje proizvodnju zbog čega je cijena sirove nafte jučer zabilježila pad od 7,65 posto, zaustavivši se na 68,05 dolara", zaključuje Obućina.

Komentirajte prvi

New Report

Close